De Nederlandse volleybalsters hebben een geslaagde start gemaakt in de World Grand Prix. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison versloeg de Dominicaanse Republiek vrijdag in Apeldoorn met 3-0.

Oranje won de eerste set met 25-21 en trok de volgende twee sets met 25-19 en 25-21 naar zich toe.

Celeste Plak was met zeventien punten het beste op dreef bij Nederland, dat het zonder Lonneke Sloetjes moet stellen. De diagonaalaanvalster staat vanwege een operatie aan haar knie zo'n zes weken aan de kant.

Morrison was lovend over het optreden van Plak, die Sloetjes verving. "Celeste deed het geweldig op de plek van Lonneke", zei hij.

Plak is niet verzekerd van een vaste plek in de ploeg, maar greep tegen de Dominicaanse Republiek haar kans. "Ik ben blij dat ik het team kon helpen met een aantal punten en met energie", liet ze weten. "Ik houd wel van een beetje druk, ik zie dat vooral als motivatie."

Finaletoernooi

In de World Grand Prix strijden twaalf landen om zes tickets voor het finaletoernooi, dat van begin augustus in het Chinese Nanjing plaatsvindt.

De volleybalsters spelen zaterdag in Apeldoorn tegen Thailand. Zondag is Japan de laatste tegenstander van het eerste speelweekend.

De World Grand Prix is het eerste toernooi van bondscoach Morrison, die in februari werd aangesteld als opvolger van Giovanni Guidetti.