SYDNEY - Ian Thorpe doet in juli definitief niet mee aan de wereldkampioenschappen zwemmen in Montreal. Zijn coach Tracey Menzies heeft dat maandag in Sydney meegedeeld.

De Australische concurrent van Pieter van den Hoogenband heeft besloten een pauze in te lassen met het oog op de Olympische Spelen in 2008 in Peking. Thorpe liet eerder al weten dat hij twijfelde over deelname aan de WK.

Na Athene is Thorpe vooral bezig geweest met allerlei promotieactiviteiten en heeft bijna niet getraind. Evenals Inge de Bruijn was hij vorige maand nog aanwezig bij het afscheid van de Rus Aleksandr Popov in het Zwitserse Sankt Moritz. Volgens Menzies zal het voor Thorpe niet eenvoudig zijn na een pauze straks weer in vorm te komen, maar ze heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken.

"Het zal een moeilijke weg terug worden, maar ik zou er niet in mee zijn gegaan als ik dacht dat hij er niet toe in staat zou zijn. Een pauze is voor hem alleen maar goed om als persoon te groeien." Thorpe is recordhouder met elf gouden WK-medailles. Bij het vorige WK in 2003 in Barcelona troefde de Australiër Van den Hoogenband af in de finale van de 200 meter vrij. Bij de Spelen in Athene pakte Thorpe afgelopen zomer twee olympische titels.

Jammer

"Het is altijd jammer als een grote naam niet meedoet", reageerde Jacco Verhaeren, coach van Van den Hoogenband op de absentie van Thorpe. "Maar de zwemsport is breed genoeg dus de kwaliteit van het toernooi zal door zijn afwezigheid zeker niet afnemen." Verhaeren vindt het begrijpelijk dat Thorpe na de Spelen rust nodig heeft. Ook Van den Hoogenband is pas begin februari weer serieus begonnen met trainen en is nu op trainingskamp in het Franse Epinal.

"Na een olympische cyclus is het logisch dat sporters op dit niveau wat minder willen doen, anders houd je het ook al die jaren aan de top niet vol. Pieter heeft ook wat stoom afgeblazen, maar hij heeft een doel nodig om voor te trainen. Hij doet daarom wel mee aan het WK en neemt het voor lief als hij straks door een mindere voorbereiding niet wint. Ik kan me voorstellen dat Thorpe het niet ziet zitten voor een tweede of derde plek bij het WK te verschijnen. Een kwestie van andere beleving. Het hoeft hem er niet van te weerhouden om straks weer in vorm te komen. Alleen als hij er een jaar helemaal uitgaat zal het moeilijker worden."