Anna van der Breggen heeft donderdag haar roze trui in de Giro Rosa niet in gevaar zien komen. De Nederlandse finishte in de zevende etappe vlak achter een grote kopgroep, waarvan de Spaanse Sheyla Gutierrez de sprint won.

In de heuvelachtige rit van Isernia naar Baronissi ontstond een kopgroep van dertien rensters. Sabrina Stultiens was de enige Nederlandse troef. De groep bleef uit de greep van de achtervolgers, waarna Gutierrez na 142 kilometer in het zuidwesten van Italië de rit won.

De 23-jarige Spaanse hield in de sprint de Italiaanse Soraya Paladin en de Poolse Eugenia Bujak achter zich. Stultiens finishte als zesde.

Van der Breggen hield stand in een favorietengroep, die zich op de enige klim van de dag losmaakte uit het peloton. De groep kwam een minuut na de koplopers over de streep.

Er staan nog drie etappes op het programma in de Giro Rosa. Vrijdag en zaterdag moet er nog geklommen worden, zondag wordt de rittenkoers afgesloten met een vlakke etappe naar Torre del Greco.

Van der Breggen jaagt in de Italiaanse rittenkoers op haar tweede eindzege na 2015. Vorig jaar en in 2014 eindigde de 27-jarige Nederlandse als derde.

Cretti

De Italiaanse Claudia Cretti kwam zwaar ten val. De 21-jarige rijdster van Valcar PBM werd in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis in Benevento.

Cretti ging in een afdaling bij een snelheid van 90 kilometer per uur onderuit en sloeg daarbij met haar hoofd tegen een vangrail. De teamleiding vreest voor ernstige hersenschade.