HOOGSTRATEN - Rintje Ritsma zal volgend seizoen niet meer uitkomen voor zijn huidige werkgever TVM. Dat heeft de meervoudig Europees- en wereldkampioen schaatsen zondag bevestigd. Hij heeft plannen zelf een nieuw team te beginnen.

Ritsma is ontevreden over de werkomstandigheden bij TVM. Hij vindt dat de groep te groot is geworden, hetgeen volgens de 34-jarige schaatser ten koste gaat van de kwaliteit en prestaties. "Je krijgt niet de aandacht die nodig is wanneer het even wat minder loopt", zegt Ritsma, die naar eigen zeggen de afgelopen jaren technisch 'vreselijk achteruit' is gegaan.

TVM

De Fries maakte vanaf het eerste moment deel uit van de TVM-ploeg. Ritsma was het boegbeeld van de Sanex-formatie die in 2000 door TVM werd overgenomen. "TVM betreurt dan ook dat Ritsma dit besluit heeft genomen", luidt de officiële reactie van de schaatsploeg. "Want Rintje zou deze week met directeur Arjan Bos praten over zijn sportieve toekomst."

Coaches

De inwoner van Lemmer wachtte dat gesprek echter niet af en hakte zondag de knoop door. Ritsma heeft de afgelopen maanden met andere coaches gewerkt en vond dat naar eigen zeggen zeer verfrissend. Zo trainde hij samen met Jillert Anema, fysiotherapeut van de Time Out-ploeg. "Ik moet voor mezelf een situatie creëren waarin ik vertrouwen heb en waar de persoonlijke aandacht optimaal is, zoals het hoort bij een professioneel schaatsteam."

Ritsma speelt met de gedachte een nieuw team op te richten. "Het wordt een team waar kwaliteit absoluut boven kwantiteit wordt gezet. Het zal daarom ook klein van aard worden."