HENGELO - Phil Taylor heeft zondag in Hengelo met grote overmacht het dartstoernooi Masters of Darts gewonnen. In de finale was de Engelsman oppermachtig. Hij versloeg zijn landgenoot Andy Fordham in een best-of-13 met liefst 7-1.

Fordham kwam er geen moment aan te pas in het bomvolle Twentse Expocentrum. Circa 3800 luidruchtige toeschouwers zagen 'The Power' in totaal 23 legs winnen. 'The Viking' kon daar slechts tien succesvolle legs tegenover zetten. Hij wist alleen de vierde set in winst om te zetten. Taylor verdiende met de overwinning 150.000 euro.

Concentratie

Het was niet alleen de kracht van Taylor die de uitkomst bepaalde. Fordham was niet bepaald op dreef en miste vooral in het begin veel beslissende dubbels. Hij had moeite daarna zijn concentratie te hervinden. Ook de fans van Taylor in het publiek haalden hem geregeld uit zijn doen. Dat was in de derde set zelfs Taylor te machtig. Beide spelers wendden zich eensgezind tot de zaal en maanden de aanwezigen tot rust.

Victorie

Dat hielp Fordham even: Hij won de vierde set. Verder kwam hij niet. Terwijl Taylor ontspannend gooiend set na set won, liep de vriendelijke reus Fordham vooral te hoop tegen zichzelf. Phil Taylors victorie betekende tevens een overwinning voor 'zijn' dartsbond PDC. Fordham bereikte de finale als exponent van de rivaliserende bond BDO.

Nederlanders

In die hoedanigheid had The Viking zaterdag in de halve finale afgerekend met Hagenaar Ronald Scholten (PDC): 5-1. Raymond van Barneveld (BDO) verloor zaterdag de andere halve finale van Taylor, 2-5. Dat was iets beter dan donderdag, toen Barney in de voorronde tegen The Power kansloos afging met 0-4.

Van Barneveld

Beide keren was de strijd tussen de aanvoerders van beide dartsbonden eenzijdig. Van Barneveld kwam eenvoudig flink te kort. Na afloop van het toernooi zei hij dat "darten tegen zulke harde bokshandschoenen niet leuk is". Hij weet zijn nederlagen tegen Taylor onder meer aan een teveel aan huldigingen na zijn winst in Lakeside, met alle bijbehorend eten en drinken. "Het is tijd voor de sportschool", aldus Van Barneveld.