ERFURT - Het heeft er alle schijn van dat Erben Wennemars dit seizoen met meer dan één hoofdprijs gaat afsluiten. De wereldkampioen sprint nam dit weekeinde in Erfurt een voorschot op de wereldbeker van de 1000 meter. Hij won de afstand op zaterdag en werd zondag (achter Beorn Nijenhuis) tweede.

De World Cup op de betreffende afstand kan hem nauwelijks nog ontgaan. Het zou zijn derde opeenvolgende triomf op de discipline zijn. Eén met grote waarde. "Ik neem het wereldbekercircuit heel serieus. Het betekent dat je over een heel seizoen de sterkste bent. In een sterk bezet veld."

Verrassend

Dat de Zwollenaar in Erfurt een vooraanstaande rol speelde (al vielen de 500 meters wat tegen) was enigszins verrassend. Sinds hij enkele weken terug in Salt Lake City zijn wereldtitel sprint prolongeerde, trainde hij hard door. "Dat wil nog weleens ten koste gaan van de prestaties op korte termijn. Dat had ik wel ingecalculeerd. Al is de schade hier meegevallen."

Doelen

Wennemars heeft meerdere doelen. Na de wereldbekerfinales volgende week in Heerenveen reist het circuit naar Inzell, waar de WK afstanden het slotakkoord van het seizoen gaan vormen. Daar wil de topper van Postcode Loterij nog een keer vlammen. Hij gokt daarbij niet alleen op de 1000 meter. "Ik heb al vaker bewezen dat ik de 500 ook kan winnen. Dat is m'n tweede doel."

Normaal gesproken plaatst Wennemars zich door het winnen van de wereldbeker rechtstreeks voor de WK afstanden. Om de overige tickets wordt in Heerenveen gestreden. Nijenhuis, de winnaar van zondag: "Dat wordt nog een heel gevecht. Hoe het ook afloopt, twee potentiële wereldkampioenen op de kilometer uit Nederland zullen er straks in Inzell niet bij zijn."

Nijenhuis

Nijenhuis heeft enige ervaring opgedaan met het missen van grote toernooien. De geboren Canadees ontbrak op het WK in Salt Lake, na zijn val op het NK en de nederlaag tegen Wennemars op de skate off in Calgary. Die tegenslag heeft hij inmiddels verwerkt. "Ik ben niet zo'n type dat op bed gaat liggen janken."

Nijenhuis zegt weer "een beter gevoel" op het ijs te hebben. "Wat mij na de nederlaag in Calgary het meest stoorde, was dat ik niet goed schaatste. Ik knoeide wat met het materiaal, maar bovenal was ik niet sterk en fit genoeg. Fysieke moeheid vertaalt zich in een mindere concentratie. Het is dan moeilijker om je te focussen. Nu heb ik de balans weer terug."

Podium

Op beide kilometers in Erfurt bestond het podium volledig uit Nederlanders. Op dag één Wennemars, Bos, Nijenhuis, op dag twee Nijenhuis, Wennemars, Van Velde. Met name Bos' prestatie was opvallend. Wegens een rugblessure had de oud-wereldkampioen pijnstillers nodig om in actie te komen. "Het is behelpen. Ik heb rust nodig, maar die krijg ik de komende weken niet. Dat ik desondanks hier zo goed presteer is wel een opsteker."