DEN BOSCH - De strijd tegen rechtstreekse degradatie uit de eredivisie lijkt een duel tussen twee Brabantse clubs te worden. De Graafschap verschafte zichzelf zondag enige speling op de ranglijst door de belangrijke uitwedstrijd tegen FC Den Bosch met 2-0 te winnen. De bezoekers vergrootten hun voorsprong op de hekkensluiter tot vijf punten, die op nummer voorlaatst RBC Roosendaal tot drie.

FC Den Bosch leed de achtste achtereenvolgende nederlaag in de competitie, het laatste punt dateert van 21 november (0-0 tegen NEC), de laatste overwinning zelfs van 16 oktober. De ploeg heeft uit 21 wedstrijden pas negen punten behaald en slechts elf keer gescoord. "We zijn te weinig in staat om het geluk af te dwingen", zei trainer Wisman die zijn krediet bij een deel van de supporters lijkt te hebben verspeeld. "Dat doet zeer, maar het is inherent aan het voetbal."

Eerste helft

In de eerste helft probeerde de thuisclub nog enig weerwerk te leveren, maar in een hachelijke situatie redden binnen één aanval zowel De Graef als Sousa op de doellijn van De Graafschap. Ook na de rust kreeg doelman Van Fessem eenmaal hulp van een medespeler, Bus gooide zich voor een schot van Mourad.

Beslissing

Van Beukering besliste het duel in de 70e minuut, na een bekeken passje van Robbemond scoorde hij beheerst. Eerder had de spits de paal geraakt. Diep in blessuretijd maakte Berck Beelenkamp de 2-0 nadat Mampaey, die de voorkeur kreeg boven Van Strien, de bal na een schot van invaller Ax slechts had kunnen wegstompen. "We hebben een behoorlijk gaatje geslagen en hebben met Loovens achterin wat aan fysieke kracht gewonnen", aldus Kruys die vorig seizoen FC Den Bosch naar het kampioenschap in de eerste divisie leidde.

Evenwicht

Op het veld was er zondag evenwicht tussen NEC en ADO Den Haag (1-1), maar ook op de ranglijst van de eredivisie staan beide teams er hetzelfde voor. Beide clubs staan op 20 punten, 6 punten boven de degradatiezone.

Niedzielan scoorde zondag namens NEC voor rust, via een fraaie lob. Invaller Stroeve kopte ADO Den Haag na 66 minuten naar 1-1. Bij NEC debuteerde de van NAC gehuurde Bart van den Eede, die met name voor rust als bliksemafleider voor Niedzielan fungeerde. Van den Eede won praktisch alle kopduels van Grujic.

Treffer

De treffer van Niedzielan, in de 20e minuut, was op dat moment geflatteerd. ADO had de sterkste start in het duel. Bodde vergat in de 7e minuut 0-1 te maken. Na de goal van Niedzielan forceerde NEC prima kansen om de voorsprong te vergroten. Van den Eede in de 22e en Niedzielan in de 23e minuut raakten de lat. Pal voor rust leverde een kopbal van Barreto ook geen verdubbeling van de voorsprong op.

Gelijkmaker

In de tweede helft hervond ADO Den Haag zich. NEC-doelman Gentenaar weerhield de opponent van een verdiende gelijkmaker door eerst Van der Gun en een minuut later Boutahar van scoren af te houden. In de 66e minuut werd het toch gelijk, toen invaller Stroeve bij de eerste paal raak kopte uit een vrije trap van Bodde. Het gewonnen punt van ADO Den Haag kwam pal voor tijd nog in gevaar, toen Boutahar een ideale kans op 2-1 om zeep hielp. ADO-trainer Frans Adelaar toonde zich tevreden met de 1-1.

Gele kaart

Kritisch was hij wel over de gele kaart, de enige in dit duel, voor zijn aanvaller Smith. "Jamie kreeg hem voor een schwalbe, maar volgens mij werd hem gewoon een penalty onthouden", aldus Adelaar die zijn elftal voor rust te slap vond spelen. Collega Cees Lok verweet zijn ploeg dat er voor rust niet genoeg afstand van ADO Den Haag was genomen. Tevreden was hij over de inbreng van Van den Eede. Hij is sterk in de lucht en zet anderen in scoringspositie. Als daar beter gebruik van wordt gemaakt, gaan we nog veel plezier aan hem beleven."