ROTTERDAM - Feyenoord als productiefste ploeg van de eredivisie. Zondag bereikten de Rotterdammers in de gure Kuip de zeldzame status. De opbloeiende ploeg van coach Ruud Gullit haalde tegen het lusteloze Willem II opnieuw fors uit: 7-0. In de voorgaande wedstrijd rolde Feyenoord ook al De Graafschap met grote cijfers op (7-2).

Bekijk video: Modem/ Breedband

Door de nieuwe monsterscore kwam de Rotterdamse ploeg op het indrukwekkende aantal van 57 doelpunten in 21 competitieduels. Dat zijn er drie meer dan koploper PSV, acht meer dan AZ en elf meer dan Ajax. Dat zijn toch cijfers waarmee oud-aanvaller Gullit voorlopig kan pronken.

Vierde plaats

"Ja, maar ondanks al die treffers staan we slechts op de vierde plaats", merkte hij na afloop op. "Dat is heel gek, maar ook wel verklaarbaar. We willen en kunnen aanvallend voetbal spelen, maar daaraan zijn nu nog veel risico's verbonden. Die moeten we proberen uit te bannen. De ploeg dient nog veel meer in balans te komen. Dat vergt tijd."

Hofs

Met negentien treffers is international Kuijt, die zondag twee keer scoorde, hofleverancier bij Feyenoord. Hofs was tegen Willem II met drie doelpunten evenwel de succesvolste speler. "Hij ontwikkelt zich uitstekend", concludeerde Gullit voldaan. De oud-international was na afloop eveneens zeer te spreken over international Castelen en verdediger Gibbs. De laatste noemde Gullit een "enorme aanwinst voor het Nederlandse voetbal."

Rollen omgedraaid

Het was zondag de omgekeerde wereld in de eerste helft. Gullit kreeg de afgelopen maanden bijna een punthoofd van alle treffers die zijn ploeg uit spelhervattingen moest incasseren. In het duel met het kleurloze Willem II waren de rollen voor de rust omgedraaid. Zonder tot ook maar één uitgespeelde kans te komen, leidde Feyenoord na veertig minuten al met 3-0. "Ik weet heel goed hoe jij je voelt", sprak Gullit met een glimlach na afloop tegen collega Robert Maaskant, die zich schaamde voor het zwakke spel van zijn stuurloze ploeg.

Eerst scoorde Gibbs met een fraaie kopbal uit een vrije trap van Goor. Kort daarna trof een andere nieuwkomer, Hofs, rechtstreeks doel uit een vrije trap. Bij de derde treffer kreeg Feyenoord, met reservekeeper Lodewijks in het doel en verdediger Paauwe op het middenveld, hulp van arbiter Van Sichem.

Strafschop

De scheidsrechter zag een strafschop in een tamelijk onschuldig duel tussen Lazovic en Van Nieuwstadt. Van elf meter miste topscorer Kuijt niet, 3-0. Uit een splijtende pass van Gibbs bracht opnieuw Hofs de ruststand op 4-0. Het was feitelijk de eerste echte aanval van de trefzekere thuisploeg.

Tweede helft

Na de pauze ging Feyenoord gestaag door. Kuijt, Hofs en Basto voerden de score op. Positief was ook de rentree van Leonardo, die ruim een jaar uit de roulatie was, en van Kalou, die dit jaar nog niet in actie kwam. Minpuntje was het slordige optreden van verdediger Saïdi, die al in de achtste minuut ernstig in de fout ging. Tot opluchting van heel Feyenoord keurde Van Sichem de openingstreffer van Ceesay af wegens buitenspel.