ROTTERDAM - Sjeng Schalken staat in de eerste ronde van het tennistoernooi van Rotterdam tegenover Andrei Pavel. De Limburger koppelde zichzelf zondag bij de loting, die hij verrichtte met Daviscup-captain Tjerk Bogtstra, aan de Roemeen.

Thuisspeler Raemon Sluiter treft in de openingsronde de Argentijn Guillermo Coria. De Rotterdammer komt maandagmiddag als eerste Nederlandse deelnemer in actie tegen de nummer twee van de plaatsingslijst. De derde Nederlandse deelnemer, Peter Wessels, werd gekoppeld aan de Fransman Llodra. Een andere interessante ontmoeting in de eerste ronde is het duel tussen Rainer Schüttler (Duitsland) en de finalist van 2004: Juan Carlos Ferrero uit Spanje.

Hoog tempo

Schalken was niet ontevreden over zijn loting. "Het wordt een partij in hoog tempo vanaf de baseline", reageerde hij op de website van het toernooi. "Ik speel liever tegen Pavel dan tegen Federer, Dent of Llodra, die het mij met serve en volley lastig maken." Schalken heeft op de tour lang niet meer gespeeld tegen de Roemeen. De twee troffen elkaar in 1999 voor het laatst in Auckland. Toen won Schalken. De andere ontmoeting dateert van 1995 bij de Challenger in Scheveningen. Toen was Pavel de sterkste.

Coria

Sluiter en Coria staan voor het eerst tegenover elkaar. "Hij stond in de top vijf van de opponenten tegen wie ik liever niet had willen spelen", aldus Sluiter, die is hersteld van de enkelblessure waarmee hij bij de Australian Open in de eerste ronde moest opgeven. "Het is een pittige loting. Maar ik tref Coria liever in Ahoy' dan op gravel van Parijs."

Avond

De Rotterdammer had voor eigen publiek ook liever in de avond dan in de middag gespeeld. "Maar wat heb ik te vertellen? Richard Krajicek had gevraagd of ik maandag kon spelen en daarop heb ik ja gezegd. Maar iedereen zal toch begrijpen dat mijn voorkeur naar de avond ging." Ook Wessels en Llodra treffen elkaar in Rotterdam voor het eerst. Wessels kreeg vrijdag de laatste wildcard voor het hoofdtoernooi van directeur Krajicek.

Kwalificaties

Vanuit de kwalificaties kwam er geen uitbreiding van het aantal Nederlanders. Dennis van Scheppingen, Melle van Gemerden en Steven Korteling strandden zaterdag in de eerste ronde. Van Scheppingen verloor met 1-6 6-2 3-6 van Yeu-Tzuoo Wang uit Taiwan. Melle van Gemerden was niet opgewassen tegen zijn Tsjechische opponent Bohdan Ulihrach: 1-6 4-6. Korteling verloor eveneens van een Tsjech, Ivo Minar zegevierde met 6-2 7-6.