BREDA - De lijst met afwezigen bij Ajax was zo lang dat Ronald Koeman zondagmiddag tegen NAC Breda (2-1) weer eens een beroep deed op Nourdin Boukhari. De Marokkaanse linksbuiten, die de laatste twee wedstrijden vanaf de tribune moest toekijken, betaalde zijn coach royaal terug voor het geschonken vertrouwen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hij maakte beide Amsterdamse treffers en voorkwam daarmee dat Ajax in crisissfeer naar de UEFA-bekerwedstrijd tegen Auxerre moet toeleven.

Dalende lijn

Want de prestatiecurve van de Amsterdammers vertoonde de laatste weken weer een sterk dalende lijn. Tegen ADO Den Haag pakte Ajax in eigen huis slechts een puntje en van FC Twente werd zelfs verloren. Tegen NAC had daar zomaar puntenverlies bij kunnen komen. De Bredanaars speelden vooral in de tweede helft goed voetbal. "Ik had ook zeker niet verwacht dat we nog zouden verliezen", zei NAC-trainer Ton Lokhoff na afloop.

Belangrijke punten

Dankzij een laat doelpunt van Boukhari, die na drie minuten in de eerste helft op gelukkige wijze ook de 1-0 al had gemaakt, greep Ajax weer eens drie punten. Belangrijke punten bovendien, omdat koplopers PSV en AZ een dag eerder hun onderlinge duel in 0-0 zagen eindigen. Koeman: "Het had hier ook andersom kunnen eindigen. Maar we zijn heel blij dat het nu zo gelopen is. In de tweede helft hebben we het geduld kunnen opbrengen om te wachten op dat ene momentje. Gelukkig maakt Boukhari het goed af."

Alles geven

De hoofdrolspeler zelf, die vorig seizoen als speler van NAC nog tegen zijn huidige werkgever scoorde, reageerde na afloop rustig. "Je weet dat je kans gaat komen en daar moet je op wachten. Natuurlijk was ik de afgelopen weken derde keus, maar dat weet je als je bij een club als Ajax speelt. De trainer kent mijn kwaliteiten en als ik dan weer mag spelen, weet hij dat ik alles zal geven. Met mijn twee doelpunten heb ik laten zien dat ik weer terug ben."

Vervangers

Naast Boukhari kende het elftal van Ajax nog een aantal belangrijke mutaties. Koeman miste door blessures (Galasek, Sneijder), een schorsing (Van der Vaart) en ziekte (Heitinga) liefst vier potentiële basisspelers voor het middenveld. Obodai, Pienaar en de jeugdige Zweed Lindgren waren hun vervangers. "Ik ben tevreden hoe ze het hebben ingevuld", aldus Koeman. "Vooral in de richting van Auxerre is dat positief.

Auxerre

In dat duel kan Koeman in ieder geval weer een beroep doen op Van der Vaart. De blessures van Sneijder en Galasek zijn hoogstwaarschijnlijk niet op tijd genezen. Bovendien kan hij in de Europese ontmoeting met de Fransen zijn nieuwe - opnieuw tegenvallende - aankoop Charisteas niet opstellen. De Griek moest in de laatste minuten tegen NAC al plaatsmaken voor Babel, die tegen Auxerre de spitspositie voor zijn rekening neemt.

De late, gelukkige zege tegen NAC Breda kon echter niet verbloemen dat het spel van de landskampioen nog niet het gewenste niveau heeft. Ajax kwam door een gelukkige treffer van Boukhari - "ik wilde 'm eigenlijk voorgeven bij de tweede paal" - al vroeg op voorsprong, maar moest in de tweede helft ver terug. Na de gelijkmaker van Cornelisse leken de Amsterdammers voor de derde keer op rij tegen puntenverlies aan te lopen.

Koeman

Een bevlieging van Pienaar, die Boukhari in de 88e minuut met een leep boogballetje vrij voor doelman Schollen zette, voorkwam een nieuwe Amsterdamse deceptie, die ongetwijfeld opnieuw tot speculaties over het aanblijven van Koeman had geleid. Nu kon de oefenmeester voldaan terugkijken. "Boukhari is een prima jongen, die wist dat hij zijn kans zou krijgen. Dat hij die dan op deze manier pakt, is natuurlijk helemaal geweldig. Want je weet dat NAC thuis altijd heel aanvallend speelt en dan kan zo'n winnende treffer ook aan de andere kant vallen."