BORMIO - Rogier Oosterbaan heeft zaterdag tijdens het wereldkampioenschap op de slalom een unieke prestatie geleverd. De 26-jarige skiër uit Nijmegen werd in Bormio in Italië twintigste in het eindklassement na twee manches. Zo hoog is een Nederlander in deze technische discipline nog nooit geëindigd bij een WK. Harald de Man werd in 1997 in Sestrière zeventiende op de reuzenslalom.

Oosterbaan werkte volgens topsportcoördinator Marcel Looze van de Nederlandse Skivereniging een matige eerste manche af. Hij maakte wat fouten maar wist zich met een tijd van 56,16 seconden toch te plaatsen voor de tweede beurt. Daarin was Oosterbaan uitstekend op dreef, met 50,81 seconden was hij slechts anderhalve tel langzamer dan de Oostenrijkse eindwinnaar Benjamin Raich.

Goede tweede manche

"Onwijs goed", noemde Oosterbaan zijn tweede manche na afloop. "Als je bij de eerste dertig rijdt, mag je internationaal meepraten." Hij noemde het een moeilijke slalom, die eigenlijk goed bij hem paste. "Ik ben meer een technische skiër dan een krachtmens. Bovendien had ik vandaag gewoon een goeie dag", aldus Oosterbaan.

Olympische Spelen

Met zijn onverwachte succes mist Rogier Oosterbaan net de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Turijn volgend jaar. Daarvoor was een plaats bij de eerste vijftien vereist. Het gaat hierbij om een zogenoemde geschoonde lijst: niet meer dan drie skiërs per land. Ook in het aangepaste klassement bleef de Nederlander echter twintigste. "Ik ben nu misschien nog niet goed genoeg voor de Olympische Spelen, maar ik ben toch goed op weg."

Raich

Benjamin Raich won met de eerste plaats op de slalom zijn vierde medaille tijdens het wereldkampioenschap in Italië. Hij won al goud op de combinatie, brons op de Super-G en zilver op de reuzenslalom. Hij bleef zaterdag in de eindrangschikking met een totaaltijd van 1.41,34 zijn landgenoot Rainer Schönfelder (1.41,58) en de Italiaan Giorgio Rocca (1.42,08) voor.

De basis voor de eerste plaats legde Raich in de eerste manche, die hij overtuigend won. In de tweede manche ging het een stuk minder met de Oostenrijker. Hij moest de Canadees Patrick Biggs, Schönfelder, de Noor Kjetil Andre Aamodt en de Canadees Michael Janyk laten voorgaan.