KERKRADE - SC Heerenveen heeft door een zege bij Roda JC (3-2) zijn positie in de subtop verstevigd. De Friezen leverden zaterdagavond in Kerkrade een knappe prestatie, want trainer Verbeek moest belangrijke spelers als Bruggink (ziek) en topscorer Huntelaar (liesblessure) missen. Hij kon wel weer beschikken over Radomski (terug na schorsing) en Väyrynen (terug na blessure).

De opluchting bij Heerenveen na afloop was groot, want na de nederlaag vorige week tegen AZ (1-3) kon de ploeg zich ten opzichte van de naaste concurrenten Feyenoord, Vitesse en FC Utrecht geen verder puntenverlies permitteren.

Voorbereiden

Bovendien zorgde de overwinning ervoor dat Heerenveen zich in alle rust kan voorbereiden op de UEFA-cupwedstrijd tegen Newcastle United, donderdag in het uitverkochte Abe Lenstra-stadion.

Tegen Roda JC gaf Verbeek opnieuw het vertrouwen aan de jonge Zweed Nilsson, die tegen AZ in de hoofdmacht debuteerde. Als vervanger van Huntelaar (twaalf doelpunten) stond Samaras in de spits. De Griek ging echter te vaak voor eigen succes en daardoor was het bij rust slechts 1-0 voor Heerenveen.

Omstreden doelpunt

Dat doelpunt na een kwartier was omstreden. Volgens iedereen van Roda JC scoorde Väyrynen in buitenspelpositie. Arbiter Van Egmond wuifde dat protest na overleg met zijn assistent weg. Voor rust stelden de Limburgers daar slechts twee gevaarlijke acties tegenover, een kopbal van Cristiano en een schot van Sergio.

Het duel leek in de 55e minuut beslist toen Väyrynen raak kopte na een voorzet van Bakkati: 2-0. Invaller Cissé bracht de spanning in de wedstrijd terug (62e). Door een knap schot van Nilsson werd het 3-1. De 2-3 van Kah in de slotminuten kwam te laat om de tweede opeenvolgende nederlaag van Roda JC te voorkomen. Met als gevolg dat de ploeg van trainer Vloet voorlopig afhaakt in de subtop.

FC Utrecht heeft moeite met RBC

FC Utrecht heeft zaterdagavond slechts met grote moeite kunnen winnen van RBC Roosendaal (0-1). Invaller Tiendalli drukte een kwartier voor tijd de winnende treffer achter doelman Aerts. "Deze overwinning is voor ons een goede zaak", aldus FC Utrecht-trainer Booij. "Uitwedstrijden moet je winnen om mee te blijven doen voor een plaats die recht geeft op Europees voetbal."

FC Utrecht - met Mols voor Van de Haar in de spits - kon zeker voor rust echter geen indruk maken. Weliswaar kenden de Utrechters enige tegenslag door het snelle uitvallen van de geblesseerde Tanghe, maar dit gemis nam niet weg dat ook de andere aanvallers kansloos bleken tegen de hechte verdediging van RBC. Het vertrouwde centrale duo Molenaar/Hesp had zelfs minder te duchten van de Utrechtse aanval dan Schut en Di Tommaso van de Roosendaalse voorwaartsen.

Op slot

"Ik heb voor rust geen kansen kunnen ontdekken", moest Booij erkennen. "De wedstrijd zat in die fase volledig op slot." Na rust nam FC Utrecht meer initiatief. De druk nam toe op het Roosendaalse doel, waar Luijten redding moest brengen op de doellijn na een kopbal van Schut. Het uitgestoken been van doelman Aerts voorkwam de openingstreffer van Cornelisse. De Roosendaalse doelman moest even later opnieuw handelend optreden bij een inzet van Douglas. Een kwartier voor tijd was Aerts echter kansloos bij de inzet van Tiendalli na een voorzet van Van den Bergh (0-1).

Lelijke goal

"Een afgrijselijk lelijke goal," vond RBC-trainer Van Dijk, die moest toegeven dat FC Utrecht op basis van de tweede helft de overwinning verdiende. RBC kreeg op de valreep nog een goede kans op de gelijkmaker. De schuiver van Hammond ging evenwel voorlangs. Booij: "De gelijkmaker zou onverdiend geweest zijn."

FC Twente trekt stijgende lijn door

FC Twente heeft zaterdag voor eigen publiek RKC Waalwijk in de hoek gezet. Fuchs bracht de uitploeg nog wel op voorsprong, maar treffers van Touma, N'Kufo en Majstorovic bezorgden de Enschedeërs alsnog drie verdiende punten en een plaats in het zogenoemde 'linkerrijtje': 3-1.

Met de zege zette FC Twente de goede reeks van de laatste weken door. Na de winterstop won de ploeg van trainer Rini Coolen de uitwedstrijden bij Willem II (0-3) en Ajax (1-2) en hield het Feyenoord in eigen huis op 0-0. Maar ook RKC was juist bezig aan een prima serie. Van de laatste vijf wedstrijden wonnen de Waalwijkers er vier. Alleen van PSV werd verloren.

Promes

Zaterdag miste RKC echter de nodige spelers. Vermaelen, Teixeira, Van Hintum, Schreuder, Takak en Klompe waren allemaal niet van de partij. Trainer Erwin Koeman zag zich daarom genoodzaakt om achterin te starten met de onervaren Rustenberg en Promes. De personele problemen voor RKC werden nog groter toen Promes al na een kwartier geblesseerd uitviel.

In de minuten daarvoor was er al van alles gebeurd. Fuchs schoot RKC al na zeven minuten op voorsprong, waarna Touma in de aansluitende minuut direct gelijk maakte. Vijf minuten voor rust nam de thuisploeg zelfs de leiding. Een pass van Culina werd op schitterende wijze binnengeschoten door N'Kufo.

Scheidsrechter

Niet alleen de spelers droegen bij aan een enerverende eerste helft. Scheidsrechter Blom eiste een hoofdrol voor zich op door in een totaal niet hard duel, zes keer geel te geven. In de tweede helft kwamen daar nog twee kaarten bij. Bovendien werd RKC-trainer Koeman in de zestigste minuut naar de tribune gestuurd. Niet veel later besliste verdediger Majstorovic het duel definitief, door een hoekschop van Touma knap binnen te koppen: 3-1.

"We hadden hier wel aanvallende bedoelingen", zei Koeman na afloop. "Na de 0-1 lieten we ons echter te ver terugzakken. Dat kon ik vanaf de tribune prima zien. Een zure nederlaag." Zijn collega Coolen was trots op zijn ploeg. "Vooral ook omdat we vorige week gewonnen hebben bij Ajax. De wedstrijd daarna is vaak het moeilijkste. Daarom ben ik enorm tevreden."