ALKMAAR - Geheel volgens de berekende en doorgaans effectieve huisstijl van het seizoen sloeg PSV zaterdagavond op bezoek bij AZ de aanval op de koppositie af. Het doelpuntloze gelijkspel in de Alkmaarderhout (0-0) betekent dat de Eindhovenaren de kansen op de landstitel in eigen hand houden.

PSV, ook nog actief in de Champions League en het nationale bekertoernooi, heeft nog steeds een voorsprong van twee punten op naaste belager AZ. Nummer drie Ajax verkleint de achterstand zondag bij een zege op NAC weer tot acht punten.

Afstandschot

De lijstaanvoerder kwam bij AZ nauwelijks in de problemen. Doelman Gomes had voor rust geluk dat De Cler met een afstandschot de buitenkant paal raakte. De Braziliaanse doelverdediger hoefde maar een keer echt in actie te komen. Halverwege de eerste helft voorkwam hij dat Sektioui een goede invalbeurt met de openingstreffer bekroonde.

De bezoekers mochten zichzelf verwijten dat ze het betere spel van voor rust niet met een treffer wisten te belonen. Bouma, Park en Cocu konden Timmer niet passeren. Na rust was het duel meer in evenwicht, waardoor het uiteindelijke gelijke spel een goede weerspiegeling van het krachtverschil op het veld was.

Ver van het doel

Op jacht naar de felbegeerde koppositie van de eredivisie kon AZ niet voorkomen dat het bezoekende PSV het duel voor rust domineerde. Net als in de meeste voorgaande wedstrijden dit seizoen hielden de Eindhovenaren de tegenstanders ver van het doel van Gomes.

AZ, befaamd om het goede aanvalsspel en snelle openingstreffer, was voor rust slechts een keer gevaarlijk. De mee opgekomen linksback De Cler schoot vanaf ruim twintig meter tegen de buitenkant van de paal. Met de ruime nederlaag (5-1) in de uitwedstrijd bij PSV in het achterhoofd hield AZ meer spelers achter de bal dan normaal.

Balbezit

PSV was daardoor het meest in balbezit en kreeg ook de beste kansen. De van een griep genezen Bouma was het dichtst bij de openingstreffer. De verdediger liet in de zeventiende minuut doelman Timmer met een kopbal kansloos. Landzaat bracht op de doellijn redding. Park schoot in de 29e minuut nog in kansrijke positie naast en Cocu vond in de 42e minuut doelman Timmer op zijn weg.

Na de tactische aanwijzingen van trainer Adriaanse, vrijdag nog door een voedselvergiftiging getroffen, vertoonde AZ na rust wel weer trekjes van de luid bejubelde formatie van de eerste helft van het seizoen. De Alkmaarders kozen vaker voor de aanval. In de 48e minuut kon linksback Lee nog maar net voorkomen dat Meerdink op aangeven van Huijsegems succesvol werd.

Sektioui

Invaller Sektioui had een grote rol in de wederopstanding van de thuisclub. De Marokkaan verving vroeg in de tweede helft zijn landgenoot Ramzi. De laatstgenoemde kon net als de afgelopen weken de absentie van de geschorste Van Galen niet camoufleren.

Met Sektioui als linksbuiten en Perez achter de spitsen mocht AZ zich na rust minimaal gelijkwaardig aan PSV noemen. Jammer voor Sektioui was dat hij een van zijn fraaie dribbels niet met de openingstreffer kon belonen. Doelman Gomes bracht in de 67e minuut met een fraaie reflex redding. Hij voorkwam daarmee dat de slotfase van de competitie voor PSV het karakter van een inhaalrace kreeg.