ERFURT - Voor de twintigste keer heeft Erben Wennemars zaterdag een wedstrijd in de wereldbeker gewonnen. De wereldkampioen uit Zwolle was in Erfurt de beste op de 1000 meter, 1.09,36. Met verder Jan Bos en Beorn Nijenhuis bestond het podium geheel uit Nederlanders.

Na een matige 500 meter, waarop Gerard van Velde met de vierde plaats de beste Nederlander was, reed Wennemars op de kilometer als vanouds. Dat was licht verrassend. Sinds hij enkele weken eerder in Salt Lake de wereldtitel veroverde, had hij vooral hard getraind. Dat wil nog wel eens ten koste gaan van de vorm.

"De 500 was matig", blikte Wennemars terug. "Dat had ik wel zien aankomen. Sinds Salt Lake heb ik alleen een wedstrijd (1500) in Baselga gereden, maar die zag ik vooral als een zware training. Daarna heb ik alleen maar keihard doorgetraind. Dat wil het wel eens even duren voor je weer echt goed bent."

Principe

Wennemars bereidt zich voor op het halen van zijn twee volgende doelen, de wereldbeker (1000 meter) en het WK afstanden in Inzell. Op dat laatste toernooi wil hij op vier disciplines uitkomen. Beide sprintafstanden, de 1500 en de achtervolging. "Ik rijd bij voorkeur alles", grapte hij in Erfurt. In de Duitse hal liet hij wel de 100 meter schieten. "Uit principe. Schaatsen zonder bocht is geen schaatsen."

Marianne Timmer

Het tweede paradepaardje uit de sprintstal van de Postcode Loterij, Marianne Timmer, kwam in Erfurt niet op het podium. Ze werd achtste (500) en zesde (1000). Toch heeft ze de hoop op een goede klassering op de WK afstanden niet opgegeven. "Er is nog een aardig verschil met de top, maar ik zie perspectief. De conditie is in orde en ik voel me goed. Alleen valt de puzzel maar niet in elkaar. Dat kan echter van het ene op het andere moment gebeuren."