BERLIJN - De voornaamste verdachte in de Duitse omkoopaffaire, scheidsrechter Robert Hoyzer, is zaterdag in Berlijn gearresteerd. Volgens de aanklager in Berlijn volgde de politie daarmee een donderdag uitgevaardigd arrestatiebevel uit. Justitie was bang dat de beklaagde Hoyzer zou vluchten.

Als reden voor de aanhouding gaf justitie de verdenking van stelselmatig bedrog. Hoyzer zijn vooralsnog acht gevallen van corruptie ten laste gelegd. Nieuwe getuigenverklaringen hebben er toe geleid dat de verdenking tegen Hoyzer is uitgebreid. Hij zou zich langer aan wedstrijdmanipulatie hebben schuldig gemaakt dan tot nu toe werd aangenomen.

Maffia

Hoyzer gaf in verhoren tegenover justitie een aantal beschuldigingen toe. Hij erkende vorig jaar een aantal voetbalwedstrijden te hebben gemanipuleerd in ruil voor geld. Dat kreeg hij van twee Kroatische maffia-broers. Justitie heeft nu echter aanwijzingen dat Hoyzer zich al voor 2004 schuldig maakte aan dergelijke praktijken, mogelijk met nog onbekende mededaders.

Vluchtkans

In verband met het omkoopschandaal zaten al drie mensen vast: de eigenaar en twee medewerkers van een Berlijns gokcafé. Officier van justitie Michael Grunwald besloot ook Hoyzer te laten oppakken, omdat na de meest recente getuigenissen de 'vluchtkans' als reëel werd beschouwd. Volgens Grunwald moet Hoyzer, indien de rechter hem schuldig verklaart, rekening houden met een fikse gevangenisstraf.

Non-actief

De Duitse voetbalbond stelde zaterdag scheidsrechter Torsten Koop op non-actief. Koop, die sinds 1996 wedstrijden in de Bundesliga leidt, wist van de praktijken van Hoyzer, maar verzuimde dit te melden bij de Duitse bond.

Donderdag werd Koop als getuige gehoord op het kantoor van de DFB. Daar zei hij dat Hoyzer ooit tegen hem had opgeschept over de omkooppraktijken. Koop hield zich er afzijdig van, maar meldde de verklaring van Hoyzer niet bij de DFB, omdat hij deze voor grootspraak aanzag.