HENGELO - Raymond van Barneveld heeft bij de Masters of Darts in Hengelo zijn derde overwinning geboekt, zwaarbevochten. De Haagse Lakeside-winnaar, het titeltoernooi van de BDO, versloeg de Engelsman Wayne Mardle vrijdagavond met 4-3. Dat was voldoende voor een revanchematch tegen de grote favoriet Phil Taylor.

Co Stompé had 'Barney' de doortocht kunnen belemmeren door te winnen van deze Engelsman. Hoewel de Amsterdammer zeker niet slecht gooide, kreeg hij nooit uitzicht op een positief resultaat. Voor Taylor was het een bijzonder duel, want bij verlies zou hij Stompé meenemen naar de laatste vier en hem zaterdag opnieuw treffen. De twaalfvoudig kampioen van de PDC, de "andere" profbond, zag echter geen enkele reden Van Barneveld te ontlopen en won opnieuw zeer overtuigend met 4-0.

Plaaggeest Taylor

Van Barneveld had Mardle, zijn laatste opponent in de voorronde, met 4-0 moeten verslaan om Andy Fordham voor te blijven en als groepswinnaar van de BDO door te gaan naar de halve eindstrijd. Dan zou de Hagenaar zijn plaaggeest Taylor, die hem donderdag totaal uit het lood sloeg, eventueel pas in de finale treffen met 150.000 euro op het spel.

Beste spel

Die zege zonder setverlies was al snel een gepasseerd station. Mardle toonde zijn beste spel tot nu toe. Hij onderstreepte dat met in totaal veertien maal 180 en gooide aanvankelijk ook elke beslissende dubbel die hij wilde. Van Barneveld kwam met 1-3 achter en was op dat moment dicht bij uitschakeling. Toch knokte hij zich op bewonderenswaardige wijze terug, omdat ook Mardle wat kansen liet liggen. De beste Nederlandse darter ontsnapte met drie sets op rij en gaf zijn dochtertje alsnog het beloofde geschenk voor haar elfde verjaardag: winst.