GRONINGEN - De wedstrijd tussen FC Groningen en Vitesse bood vrijdagavond een hoop spektakel, maar bleef desondanks steken op een doelpuntloos gelijkspel.

Vooral voor Vitesse was dat zuur; die ploeg had bij winst de positie van Feyenoord op de ranglijst overgenomen, maar blijft nu voorlopig vijfde.

Gevaar

FC Groningen wilde zich daarentegen revancheren voor de wanvertoning van het elftal een week geleden tegen RKC Waalwijk. De ploeg van Ron Jans speelde daar, naar eigen zeggen, de slechtste wedstrijd van het seizoen. Om tegen Vitesse goed voor de dag te kunnen komen, stelde de trainer zijn beide spitsen Drent en Nevland op. Drent als bliksemafleider, waardoor de trefzekere Noor Nevland vanaf de linkerkant voor gevaar kon zorgen.

In de eerste helft liep die tactische variant aanvankelijk niet best. Vitesse, dat zich vorig seizoen pas in de nacompetitie veilig speelde in de eredivisie, had in de tiende minuut op voorsprong moeten komen. Amoah werd door Knopper vrij voor Roorda gezet, maar de Ghanees schoot de bal knullig in het zijnet. Daarna werd het spel van de thuisploeg steeds beter en kregen de Noorderlingen de beste mogelijkheden op de openingstreffer.

Ongeschonden

Het was aan doelman Wapenaar, die afgelopen winter werd aangetrokken als opvolger van Jevric, te danken dat Vitesse de rust ongeschonden bereikte. Hij had op een schot van Bechan een prima antwoord en redde ook bij inzetten van Nevland en Seedorf. Vitesse werd nog slechts een keer gevaarlijk voor de pauze. Fränkel, die als linksbuiten speelde, dook gevaarlijk op in het strafschopgebied van Groningen, maar zag zijn schot van de lijn gehaald.

Buitenspel

Na rust nam Vitesse het initiatief over in het Oosterpark. De Arnhemmers werd in de 56e minuut zelfs een zuiver doelpunt onthouden. Ajax-huurling Yakubu tikte in een overvol strafschopgebied een vrije trap van Knopper over de doellijn, maar zag tot zijn ontzetting de grensrechter vlaggen wegens buitenspel. Aan de andere kant eiste Wapenaar opnieuw een hoofdrol op. Met een spectaculaire redding hield hij een kopbal van Buijs tegen.

Naarmate de minuten wegtikten in Groningen, kreeg het duel een steeds opener karakter met kansen over en weer. Tot goals leidde echter niet, zodat beide ploegen genoegen moesten nemen met een punt.