FRANKFURT AM MAIN - De bekerwedstrijd SC Paderborn - Hamburger SV, die door de corrupte scheidsrechter Robert Hoyzer aan de door een wedsyndicaat gewenste uitslag werd geholpen (4-2), zal niet worden overgespeeld. In plaats daarvan krijgt de Bundesligaclub voor het verlies een schadevergoeding van 2 miljoen euro.

HSV krijgt vijf ton direct overgemaakt, plus de organisatie van een interlandwedstrijd van het Duitse elftal in oktober tegen waarschijnlijk Japan of China. De opbrengst daarvan wordt op anderhalf miljoen geschat. In ruil daarvoor heeft de advocaat van de club zijn aanklacht ingetrokken.

Goedmaken

"Op deze manier kunnen we tenminste iets goedmaken van het verlies dat HSV heeft geleden", zei Theo Zwanziger namens de Duitse voetbalbond. Hij beloofde het verschil bij te passen als de interland in de AOL-Arena van Hamburg minder oplevert dan gedacht. "Ik ben blij met deze regeling", zei HSV-voorzitter Bernd Hoffmann. "Voor ons is het van groot belang dat onze rechtspositie in deze affaire positief is beoordeeld."

Eerlijk

In eerste instantie werd erop aangestuurd HSV opnieuw het bekertoernooi binnen te loodsen. Dat stuitte op problemen doordat ook Paderborn er inmiddels uit lag. "Je moet inderdaad aan de eerlijke gang van zaken denken", gaf Hoffmann toe. "Voor ons was het al snel duidelijk dat een sportieve oplossing, zoals natuurlijk het meest gewenst was geweest, onmogelijk was", zei Zwanziger.

Gecompliceerd

Practisch gezien was deze oplossing ook de beste. "Juridisch lag het allemaal heel gecompliceerd. Er staat over manipulatie niets in de statuten van de DFB", lichtte Rainer Koch, de preses van de tuchtcommissie, toe. Bovendien moet een club volgens de regels binnen twee dagen beroep aantekenen tegen de gang van zaken bij een bepaalde wedstrijd. Alleen overtreding van het dopingreglement is daarop een uitzondering.

De rol van de Nederlander Thijs Waterink werd vrijdag ook toegelicht. De aanvoerder van Paderborn had van een Kroatische connectie geld gekregen om met zijn team extra zijn best te doen. Volgens Hoyzer zat Waterink wel degelijk ook in het complot. Hij zou zich tijdens de wedstrijd een keer hebben laten vallen in het strafschopgebied onder de uitroep "doe toch eens wat". Op dat moment had Hoyzer zich gerealiseerd, zo zei hij bij zijn verhoor, dat de Paderborn-speler "mee in de boot zat".