ROTTERDAM - Havenstad Rotterdam is niet alleen als aanlegplaats maar ook als officiële stad- en finishstad opgenomen in het etappeschema van de vierjaarlijkse zeilrace om de wereld, ook wel Volvo Ocean Race genoemd. Dat maakte zeildirecteur Glenn Bourke vrijdag bekend tijdens een presentatie bij de Rotterdamse zeil- en roeivereniging De Maas in de Veerhaven.

Rond 9 juni 2006 eindigt voor de kust van Hoek van Holland de achtste etappe, die in het Engelse Portsmouth van start gaat en de vloot over ongeveer 1500 zeemijl naar Nederland voert. Op 11 juni 2006 zal op de Rotterdamse Maas of voor de kust van Hoek van Holland een korte zeilrace tussen de deelnemers worden gehouden, een zogenaamde in-port race, waarin extra punten voor het algemeen klassement van de Ocean Race kunnen worden verdiend.

Op 15 juni 2006 klinkt in Rotterdam het startschot voor de negende en laatste etappe naar Göteborg, over ongeveer 500 zeemijl. "Rotterdam kan rekenen op een economische impuls van ongeveer 40 miljoen euro", sprak Bourke in het bijzijn van de trotse Rotterdamse burgemeester Opstelten. "We verwachten heel veel publiek, veel sponsors en veel zeilspektakel. Onze tussenstop in Rotterdam kan niet anders dan een groot succes worden."