SEOGWIPO - Voor de derde opeenvolgende keer heeft Paraguay zich bij het wereldkampioenschap geplaatst voor de tweede ronde. Dat gebeurde woensdag in Seogwipo op spectaculaire wijze in de afsluitende groepswedstrijd tegen het puntloze Slovenië (3-1). Eerder overleefde het Zuid-Amerikaanse team bij de WK's in 1986 en 1998 de eerste schifting.
wereldkampioenschap

Een halfuur voor tijd keek de ploeg van de Italiaan Cesare Maldini (70) nog tegen een hopeloze achterstand aan. De oud-speler van AC Milan en het nationale team had in de slotfase echter een zeer gelukkige hand van wisselen. Hij bracht in de 61e minuut Nelson Cuevas in. De 22-jarige spits van het Argentijnse River Plate beschaamde het vertrouwen van Maldini niet.

Cuevas bracht vier minuten na zijn wissel de gelijkmaker op zijn naam. Daarna zorgde Jorge Campos, die in de 53e minuut in het veld kwam, voor 2-1. Door de tussenstand bij Zuid-Afrika - Spanje (2-3, tevens eindstand) had Paraguay nog een treffer nodig om in het toernooi te blijven.

Zes minuten voor tijd was het opnieuw Cuevas die zijn ploeg de tweede ronde in hielp, 3-1. Het doelsaldo met Zuid-Afrika was gelijk (nul), maar dankzij een hogere eigen productie (6-6 tegen -5) verdiende Paraguay een ticket voor de achtste finales.

Rood

In de eerste helft zag het er absoluut niet naar uit dat de wedstrijd in een Zuid-Amerikaans feestje zou eindigen. Slovenië, dat eerder verloor van Spanje (1-3) en Zuid-Afrika (0-1), had niets meer te verliezen en viel onbevangen aan. Al in de 22e minuut moest Paraguay met tien man verder, omdat middenvelder Paradas van het veld moest na zijn tweede gele kaart.

Wanhoop

Op slag van rust was de ploeg van Maldini de wanhoop nabij. Acimovic soleerde knap door de Zuid-Amerikaanse defensie, maar kwam niet tot een lekker schot. Dankzij de mistastende Chilavert kon de Sloveen toch juichen, 1-0. In de voorgaande wedstrijd tegen Spanje (1-3) ging de 36-jarige blufkeeper ook al twee keer in de fout.

Na de rust veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Paraguay viel met tien man zonder veel overtuiging aan, Slovenië, met de geschorste Katanec in zijn laatste wedstrijd als bondscoach op de tribune, loerde op de counter. Chilavert maakte met een aantal reddingen zijn misser uit de eerste helft enigszins goed.

Eindsprint

Op inzet en karakter zette Paraguay in het laatste halfuur voor een eindsprint, die wonderwel goed uitpakte. In de 81e minuut kwam ook Slovenië met tien man te staan. Invaller Nastja Ceh kreeg de rode kaart wegens grof spel.

Kort daarna sloeg Cuevas voor de tweede keer toe. Daarmee zorgde hij voor een sensationele ontknoping, die voor Paraguay uitmondt in een wedstrijd tegen Duitsland, zaterdag opnieuw in Seogwipo.

Eindstand Groep B: