HENGELO - De dartmatch van de nieuwe eeuw is, net als die in de vorige, gewonnen door de Engelsman Phil Taylor. De wereldkampioen van de PDC troefde donderdag bij de Masters Of Darts in Hengelo Raymond van Barneveld, de titelhouder van de BDO, zeer overtuigend af. 'The Power', al 12 jaar de strenge regent van zijn profbond, was Barney net als in 1999 te machtig. Toen, gegooid op tijd, met 21-10 in legs, nu met 4-0 in sets.

Dat de Hagenaar een jaar later in Zwitserland, bijna in de anonimiteit, zijn voorbeeld en plaaggeest versloeg, zal iedereen nu meteen vergeten. Daarvoor was deze nieuwe ontluistering te groot. De kans is overigens ook nog altijd groot dat Van Barneveld zaterdag in de halve finales of zondag in de eindstrijd al revanche kan nemen voor deze nederlaag. Misschien dat dan zijn status als publieksidool meteen weer opflonkert. Op dartsdonderdag was alle glans er razendsnel af. Het kwam de Lakeside-winnaar zowaar op een fluitconcert te staan.

Nuchter

Van Barneveld was na afloop nuchter onder het verlies. "Vanavond was 't mijn avond niet. Phil is een geweldige kampioen. Ik heb alle respect voor hem. Hij krijgt ook mijn complimenten voor de wijze waarop hij achter de schermen met mij omgaat", zei 'Barney' op tv bij RTL 5.

Afgestraft

Zijn tegenstander prees Van Barneveld, die volgens hem als darter nog veel groei kan doormaken. De dubbels liepen bij Van Barneveld niet, "en dat wordt gelijk afgestraft. Nu weet ik gelijk weer waar ik sta."

Partijdig

De 3800 toeschouwers in het Twentse Expocentrum, waar roken verplicht leek, kozen aanvankelijk niet duidelijk partij. Naarmate het duel vorderde, schaarden de meesten, ook de uitbundige oranjeklanten, zich achter Taylor. De sportieve gronden verdrongen daarbij de nostalgische. Taylor was in alle aspecten van het spel beter.

Hoofdprijs

De Engelsman haalde per pijl een hoger gemiddelde, gooide vaker 180 en mikte bovenal veel zekerder op de beslissende dubbels. Van Barneveld kreeg al snel die lijdende blik op het gezicht omdat het slecht ging. Toen het niet beter werd, straalde hij allengs moedeloosheid uit. Zijn opponent behield te allen tijde de 'gemene' pokerface van iemand die zeker weet dat hij gaat winnen. Alleen daarom al is Taylor de favoriet voor de hoofdprijs van 150.000 euro.