Annemiek van Vleuten heeft zaterdag de tweede etappe in de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen gewonnen. De 34-jarige Vleutense van Orica-Scott was de sterkste van een kopgroep van drie rensters.

Van Vleuten bleef in de 122 kilometer lange rit van Zoppola naar Mantereale Valcellina haar landgenote Anna van der Breggen voor. De Italiaanse Elisa Longo Borghini kwam als derde over de finish.

In het algemeen klassement neemt Van der Breggen de leiding over van haar ploeggenote Karol-Ann Canuel. De 27-jarige Zwolse en de Canadese wonnen vrijdag met Boels-Dolmans de ploegentijdrit.

De etappe werd gekleurd door een vlucht van de Nederlandse Claudia Koster en de Zwitserse Nicole Hanselmann. Het duo nam een maximale voorsprong van twee minuten, maar werd op 37 kilometer van de meet ingerekend door het peloton.

Aanval

Op ruim 20 kilometer van de finishplaats moesten de rensters een colletje van de tweede categorie bedwingen. Kort voor de top gingen Van Vleuten, Van der Breggen en Longo Borghini in de aanval.

Het trio bouwde het verschil met het peloton al snel uit naar ruim een minuut en gaf die voorsprong niet meer uit handen. In de sprint was Van Vleuten vervolgens net iets sterker dan Van der Breggen.

Van der Breggen geldt als één van de favorieten. In 2015 was zij al de beste in de Italiaanse wielerronde. Vorig jaar schreef de Amerikaanse Megan Guarnier de Giro Rosa op haar naam.

Zondag staat er een vlakke rit over 100 kilometer van San Fior naar San Vendemiano op het programma. De Giro Rosa telt in totaal tien etappes en duurt nog tot en met volgende week zondag.