Volgens FIFA-voorzitter Gianni Infantino is het vrijwel zeker dat er ook volgend jaar op het WK in Rusland gebruik zal worden gemaakt van video-arbitrage.

Momenteel wordt op de Confederations Cup, eveneens in Rusland, geëxperimenteerd met de videoscheidsrechter. Infantino ziet het als een soort generale repetitie.

"Voor zover ik weet staat niets het gebruik van de video-arbiter op het WK volgend jaar in de weg. Tot nu toe is het succesvol gebleken. We leren en verbeteren en gaan door met testen", aldus de FIFA-baas zaterdag op een persconferentie in Sint-Petersburg.

Volgens Infantino is op de Confederations Cup gebleken dat het gebruik van de video-arbiter een absolute meerwaarde heeft. "Zonder de video-arbiter was het een ander toernooi geweest. Een toernooi dat iets minder eerlijk was", vindt de 47-jarige Zwitser, die nog wel verbeterpunten ziet.

"Er moet nog steeds gewerkt worden aan een aantal details, zoals de communicatie en de snelheid waarmee beslissingen worden genomen."

Infantino toonde zich in de voorbije maanden al vaker voorstander van het gebruik van videoarbitrage op het WK van 2018. In maart volgend jaar zal er definitief een knoop worden doorgehakt. Eerder werden in Nederland al tests uitgevoerd in het toernooi om de KNVB-beker.

Duitsland verslaat Mexico met 4-1 in halve finale Confederations Cup
64
Duitsland verslaat Mexico met 4-1 in halve finale Confederations Cup

Lyrisch

Infantino is lyrisch over de Confederations Cup. "Het was een groot succes, van meerdere kanten bekeken", aldus de opvolger van landgenoot Sepp Blatter bij de wereldvoetbalbond. Duitsland en Chili spelen zondag de finale.

Vooraf werd er gevreesd voor problemen zoals een gebrek aan interesse, hooliganisme en racisme, maar daar was volgens Infantino niets van te merken. "Er waren geluiden dat niemand om voetbal zou geven in Rusland. Maar we hebben een aantal fantastische wedstrijden gezien en er was een geweldige sfeer."

"Als een problematisch toernooi er zo uitziet, dan zou ik willen dat er veel van dit soort problematische toernooien georganiseerd worden", vervolgt hij. "We hadden geen incidenten. Alles verliep perfect. Dit gebeurt niet in veel landen waar zulke grote evenementen worden georganiseerd."

Chili na penalty's naar finale Confederations Cup
74
Chili na penalty's naar finale Confederations Cup

Gezicht

Infantino kijkt al met vertrouwen uit naar het WK. "Dit is het gezicht van Rusland en laat het enthousiasme van de mensen hier zien. Dit is precies wat we hier volgend jaar hopen mee te maken."

Ook was hij tevreden over het niveau van het voetbal. "Er waren geweldige wedstrijden gemiddeld met bijna drie doelpunten en de bezoekersaantallen waren met gemiddeld bijna 38.000 toeschouwers per wedstrijd vrij goed."

De finale van de Confederations Cup tussen Duitsland en Chili staat zondag om 20.00 uur op het programma. Om 14.00 uur strijden Portugal en Mexico om de derde plaats.