HILVERSUM - De NOS is in gesprek met John de Mol over de voetbalrechten. NOS-directeur G. Dielessen zei donderdagochtend dat zijn inzet is om toch nog voetbalsamenvattingen uit te kunnen zenden. Talpa, de investeringsmaatschappij van De Mol die de rechten enkele weken geleden bemachtigde, zou interesse hebben in het archief van de NOS.

Met ingang van volgend voetbalseizoen liggen die rechten bij De Mol, maar er is de NOS alles aan gelegen een soort van sublicentie te verkrijgen. Beide partijen zeggen donderdag dat het overleg constructief verlopen, maar dat er geen beslissing is genomen. De Eredivisie CV (ECV), die de rechtenhouder is, moet instemmen met een vorm van uitruil.

Samenvattingen

Er is tot nu toe één gesprek geweest. Of de NOS daadwerkelijk een deel van de samenvattingen kan gaan uitzenden, is nog niet bekend. "Dat is een beetje voorbarig. Het feit dat we aan tafel zitten doet mij een klein beetje hoop geven, maar zo ver zijn we nog niet", aldus Dielessen donderdagochtend in het Radio 1 Journaal.

Zondagavond

Volgens het Algemeen Dagblad denken Talpa en de NOS aan een plan waarin de samenvattingen op vrijdag- en zaterdagavonden bij de NOS blijven en dat Talpa de populaire zondagavond gaat verzorgen. Volgens een Talpa-woordvoerder en Dielessen passeerden in de gesprekken diverse varianten de revue, maar voert het veel te ver om zo'n conclusie te kunnen trekken.

ECV

De ECV staat niet onwelwillend tegenover een uitwisseling tussen de NOS en Talpa. "Het moet wel in het plaatje passen dat we voor ogen hebben", zei commercieel directeur Chris Woerts. "Maar verder is er nog weinig over te zeggen. We hebben pas een eerste gesprek gehad over het voorkeurs- en archiefrecht."

"Het was in ieder geval een goed en open gesprek. We zijn wat dat betreft ook geen vijanden van elkaar. We zullen de voor- en nadelen moeten afwegen. De clubs hebben uiteindelijk het laatste woord. We wachten rustig af. We hebben geen haast, maar moeten wel recht doen aan alle partijen." Woerts doelde daarbij ook op RTL, dat de rechten van de live-wedstrijd op vrijdag en het tweede recht van de samenvattingen heeft gekocht.