BIRMINGHAM - Gesterkt door de gedachte dat hij de beschikking heeft over een nieuwe lichting talentvolle verdedigers en middenvelders vervolgt Marco van Basten eind maart de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Roemenië en Armenië. De bondscoach had in de aanloop van het doelpuntloze duel met Engeland alleen maar kunnen hopen dat veel van zijn onervaren spelers tegen de van grote namen overlopende thuisploeg zo overeind zouden blijven.

Khalid Boulahrouz speelde in het uitverkochte VillaPark pas zijn vierde interland. Joris Mathijsen kwam in Birmingham voor de tweede keer voor het Nederlands elftal uit. Samen met Jan Kromkamp en Giovanni van Bronckhorst voorkwamen ze dat spitsen als Wayne Rooney en Michael Owen ook maar één keer gevaarlijk voor doelman Edwin van der Sar verschenen.

Boulahrouz maakte het meeste indruk van het kwartet Nederlandse verdedigers. De voorstopper bewees dat bijvoorbeeld Feyenoord de verdedigers soms dichter bij huis kan zoeken.

Boulahrouz

Boulahrouz, ooit afgetest in Rotterdam-Zuid, verloor nagenoeg geen duel. De van RKC naar HSV overgestapte verdediger deed met zijn spel denken aan Jaap Stam in zijn beste dagen bij Oranje. "Hij deed het heel erg goed", vond ook Van Basten. "Ik ben ook tevreden over Kromkamp, Mathijsen en Van Bronckhorst. Wat goed is, is goed. Dat moet je niet meer veranderen."

Grote namen

Van Basten was eveneens erg tevreden over het optreden van zijn drie middenvelders. Rafael van der Vaart, Johnny Heitinga en Denny Landzaat moesten het opnemen tegen David Beckham, Steven Gerrard en Frank Lampard. "Goede voetballers tegen hele grote namen", stelde Van Basten. "Ze werden zeker niet overlopen. Sterker nog, ze bleven goed overeind. Dat kwam voor mij niet helemaal als een verrassing. Ik wist dat sommige jongens heel goed konden voetballen. Gelukkig hebben ze mijn idee bevestigd."

Wright-Phillips

Oranje kwam in de hele wedstrijd eigenlijk maar twee keer in gevaar. De in de basis debuterende Shaun Wright-Phillips schoot in de eerste helft echter te gehaast op het doel van Van der Sar. Na rust werden de Engelsen helemaal niet meer gevaarlijk en overtuigde Oranje soms met goed positiespel.

Afwezigheid

Oranje kon tegen de Engelsen de afwezigheid van Edgar Davids, Phillip Cocu en Wesley Sneijder redelijk tot goed camoufleren. Voorin liet de absentie van Ruud van Nistelrooij en Arjen Robben zich wel gelden. Oranje kwam niet verder dan twee kansen. Dirk Kuijt raakte de paal, Roy Makaay, spelend als linksbuiten, schoot in het zijnet.

"Als het een beetje mee zit, kunnen we tegen Roemenië en Armenië weer over Van Nistelrooij beschikken. Zelfs Robben is dan weer beschikbaar", aldus Van Basten. "Ik vond dat Makaay en zeker Kuijt het goed hebben gedaan, maar met Van Nistelrooij en Robben hebben we toch weer meer mogelijkheden. De uitwedstrijd tegen Roemenië zal een zwaar duel worden", aldus de na zeven interlands nog steeds ongeslagen bondscoach.

Bekijk video: terugkomst Oranje Modem/ Breedband