MIYAGI - Om het geplaagde vaderland te plezieren moesten de voetballers van Argentinië een heldenrol op het WK gaan spelen. In Japan bleek dat niet alleen 's lands economie, maar ook het voetbal in een crisis verkeert. Na wereldkampioen Frankrijk vloog de grote favoriet uit Zuid-Amerika er na één ronde uit.

Zweden speelde woensdag gelijk tegen de Argentijnen (1-1), waar een overwinning voor het land van bondscoach Bielsa in principe noodzakelijk was geweest. Na de eerdere nederlaag tegen Engeland was het gelijkspel funest. Evenals Frankrijk hadden ook de Argentijnen moeite met scoren. Tegen Zweden lukte het pas toen het eigenlijk al te laat was.

Bielsa

Coach Bielsa van de Argentijnen was harde ingrepen niet uit de weg gegaan, na de nederlaag in Sappporo tegen de Engelse rivalen. Het kostte Veron en Simeone, de strategen van het middenveld, hun plaats. In plaats van snelheid en verrassing in de aanval te brengen zorgden ze vooral voor vertraging.

Ook Kily Gonzales en Placente waren hun plek kwijtgeraakt. De nieuwelingen waren Aimar, Almeyda, Chamot en Lopez. Batistuta behield zijn positie. Bielsa durfde het niet aan Crespo naast hem te zetten, hoewel de favoriet tot nu toe onmiskenbaar problemen met scoren heeft.

Vanaf het begin zette Argentinië aan voor een offensief. Het overwicht was levensgroot, het aantal kansen dat daaruit voortkwam, viel tegen. Drie waren er, om precies te zijn, in het eerste deel. Steeds was Sorin de man die voor het gevaar zorgde. De in Brazilië spelende middenvelder had tot drie keer toe met een kopbal geen succes.

Verdedigen

Zweden beperkte zich voornamelijk tot verdedigen. Dat deed het land met overleg. Voorin was er echter weinig steun voor de eenzame spitsen, Larsson en Allbäck. Allbäck, de topscorer van Heerenveen, moest halverwege ook plaatsmaken voor Andreas Andersson. Larsson, eerder al goed voor twee treffers tegen Nigeria, mocht blijven.

Zweden zocht de mogelijkheden vooral bij spelhervattingen. Nogal onverwacht waren de Scandinaviërs daarmee kort na de hervatting succesvol. Anders Svensson waagde een poging van verre afstand. De middenvelder van Southampton verraste doelman Cavallero en wellicht ook zichzelf, door de bal fraai in de bovenhoek te draaien, 1-0.

Batistuta

AS Roma's steraanvaller Batistuta, met een tegenvallend seizoen in Italië achter de rug, was door Bielsa een fractie eerder al van het veld gehaald. Crespo, ook spelend in Rome (bij Lazio), kwam. In een poging te redden wat er te redden viel, kwamen vervolgens Veron en Kily Gonzales.

Crespo

De wanhoopspoging van Bielsa leverde niet meer op dan de gelijkmaker, kort voor het einde in een bloedstollende slotfase. Crespo scoorde in de rebound de 1-1, nadat doelman Hedman een strafschop van Ortega tegenhield.