BIRMINGHAM - Met goed gevolg vervolgde Marco van Basten woensdagavond zijn zoektocht naar de ideale formatie van het Nederlands elftal. Tijdens het doelpuntloze oefenduel met Engeland kon de bondscoach tevreden constateren dat zijn ploeg eind maart met een redelijk gerust hart aan de dubbele WK-kwalificatiewedstrijden tegen Roemenië en Armenië kan beginnen.

Met zeven spelers uit de Nederlandse competitie handhaafde het wegens een campagne tegen racisme in het zwart en wit spelend Oranje zijn ongeslagen status onder Van Basten. De bondscoach mocht in zijn zevende interland vooral tevreden zijn over de uitblinkende centrale verdedigers Boulahrouz en Mathijsen. Voor de matig functionerende aanval heeft hij eind maart wellicht alternatieven als Van Nistelrooij en Robben bij de hand.

Kromkamp

Van der Vaart speelt met Ajax en het Nederlands elftal al een aantal jaren op het hoogste niveau. Zes andere eredivisie-spelers, Kromkamp (2 interlands), Mathijsen (2 interlands), Landzaat (11 interlands), Castelen (5 interlands), Kuijt (6 interlands), Heitinga (11 interlands), en de dit seizoen van RKC naar HSV overgestapte Boulahrouz lopen nog niet bepaald over van Europese ervaring.

Topschutters Rooney en Owen hadden tot woensdagavond waarschijnlijk nog nooit van de uitblinkende Boulahrouz en Mathijsen gehoord. De spitsen van Manchester United en Real Madrid verschenen geen enkele keer gevaarlijk voor het doel van Van der Sar. Het was opvalland om te zien hoe het nieuwe centrale verdedigingscentrum van het Nederlands elftal ogenschijnlijk zonder al te veel problemen overeind bleef.

Verdedigend werk

Ook op het middenveld bleef de afwezigheid van de geblesseerde Cocu en de niet geselecteerde Davids en Seedorf zonder al te veel gevolgen. Van der Vaart, Heitinga en Landzaat moesten vooral veel verdedigend werk verrichten. Mede door de compacte speelstijl van Oranje werd het drietal niet door tegenstanders van naam als Beckham, Gerrard en Lampard overlopen.

Oranje kon de door zes blessures verzwakte Engelse defensie nauwelijks verontrusten. Waar Van Basten in beide andere linies redelijke alternatieven vond voor afwezige spelers, kon hij voorin de afwezigheid van Van Nistelrooij, Robben en in mindere mate Van Hooijdonk niet camoufleren.

Strijdwijze

Op bezoek bij Engeland bleek nog maar eens dat Oranje over wel heel weinig vleugelspitsen beschikt om de favoriete strijdwijze van Van Basten met drie aanvallers uit te voeren. Niet Kuijt maar Makaay had deze keer de ondankbare taak om Robben als linksbuiten te vervangen. Rechtsbuiten Castelen werd na ruim een uur spelen door Yildirim vervangen. De voetballer van Heerenveen is alweer de elfde international die in zeven duels onder Van Basten debuteert.

Van Bommel zal de vreugde van veel jonge spelers over de komst van Van Basten niet delen. De wekelijks bij koploper PSV goed presterende middenvelder kon ook na het wegvallen van Sneijder niet op een basisplaats rekenen. Van Basten koos voor Heitinga, die bij Ajax pas drie competitieduels als middenvelder in de benen heeft.

Wissels

Van Bommel mocht Heitinga pas twintig minuten voor tijd vervangen. Het toch al niet aantrekkelijke duel had op dat moment door een aantal wissels een gedevalueerd karakter gekregen. Het tegenvallende Engeland kreeg voor rust in de persoon van de in de basisformatie debuterende Wright-Philips drie goede mogelijkheden. De veel geprezen speler van Manchester City schoot echter veel te gehaast op het doel.

Voor Oranje was Kuijt na ruim tien minuten gevaarlijk. De spits schoot op de paal. Het was de enige keer dat de Engelse doelman Robinson echt in gevaar kwam. Makaay, 42 interlands en zes treffers, schoot na rust nog in het zijnet.

Van Basten vergaf het hem. Hij had voldoende aanknopingspunten voor de komende duels met Roemenië en Armenië gezien. Al zal hij ook beseffen dat vooral de Roemenen meer tegenstand zullen bieden dan de Engelsen die de oefenwedstrijd wel heel tam afwerkten.