CELJE - Tsjechië heeft woensdagavond zelfvertrouwen opgedaan in een vriendschappelijke interland tegen Slovenië. De concurrent van Nederland in groep 1 van de WK-kwalificatie won in Celje eenvoudig van thuisland Slovenië: 3-0.

De Tsjechen, die in de poule van Nederland de derde plaats bezetten, namen al vroeg in de wedstrijd de leiding door een goal van Jan Koller. Met de treffer - zijn 34e - evenaarde de boomlange aanvaller het Tsjechische doelpuntenrecord. Dat stond al 67 jaar op naam van Antonin Puc. Na rust bepaalden invaller Tomas Jun en Jan Polak de eindstand op 3-0.

Finland

Ook Finland won woensdagavond een oefeninterland. Op en van Cyprus won de nummer vier uit groep 1 met 2-1. Voormalig FC Utrecht-spits Paulus Roiha nam in de tweede helft beide goals voor zijn rekening. Chrysis Michael had Cyprus voor rust op voorsprong gebracht. Finland en Tsjechië treffen elkaar op 26 maart in een WK-kwalificatiewedstrijd.

Roemenië, de eerstvolgende tegenstander van Nederland in de strijd om een plaats op het WK van 2006 in Duitsland, kwam woensdag niet verder dan een gelijkspel van 2-2 tegen Slowakije. De Slowaakse treffers kwamen op naam van Vittek en Karhan. Pancu (strafschop) en Oprita verzorgden de Roemeense productie. Ajax-aanvaller Nicolae Mitea speelde een half uur mee met de bezoekers.

Gelijkmaker

Roemenië, dat in groep 1 van de WK-kwalificatie evenveel punten heeft als Oranje - met één wedstrijd meer gespeeld - moest tot de laatste minuut wachten op de gelijkmaker. In die minuut scoorde Oprita de gelijkmaker. Nederland treft Roemenië op 26 maart in Boekarest.