NOC*NSF, de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie gaan nauwer samenwerken in het aanpakken van ongewenst seksueel gedrag in de sport.

Specifiek in de gevallen waarbij sprake is van een vermoeden van een strafbaar feit. De sportkoepel meldde woensdag dat de drie partijen een samenwerkingsovereenkomst hebben ondertekend.

''Seksueel misbruik in de sport heeft zeer grote impact op de slachtoffers en op hun omgeving. Recent onderzoek maakt opnieuw duidelijk hoe moeilijk het is voor slachtoffers van seksueel misbruik om hun verhaal te vertellen of om zich te melden bij politie, justitie of de eigen sportrechtspraak'', aldus algemeen directeur van NOC*NSF Gerard Dielessen.

Afspraken waren hard nodig, vervolgt hij. ''Slachtoffers blijken vaak jaren met hun verhaal rondgelopen te hebben voor ze erover konden praten.''

Afhandeling

Uit een onderzoek van Bureau Beke en de Vrije Universiteit Amsterdam kwam deze week naar voren dat meldingen over seksueel misbruik in de sportwereld vaak niet adequaat worden afgehandeld en dat de politie zelden wordt ingeschakeld.

''Het is essentieel dat wij als organisaties elkaar kunnen vinden en elkaars mogelijkheden kennen'', aldus Eva Kwakman van het OM. ''Ons gezamenlijke doel is optimaal te reageren op wat slachtoffers is overkomen en tegelijkertijd die dingen te doen die nodig zijn om de veiligheid van andere sporters te waarborgen.''

Onderzoek

Oud-minister Klaas de Vries doet momenteel in opdracht van NOC*NSF onderzoek naar seksueel misbruik. Hij probeert te achterhalen hoeveel sporters de afgelopen tientallen jaren zijn misbruikt.

In mei werd bekend dat voormalig jeugdspelers van PSV, Vitesse, Sparta Rotterdam en FC Eindhoven slachtoffer waren geworden van seksueel misbruik.