Mark Cavendish is maandag opgenomen in de selectie van Dimension Data voor de Ronde van Frankrijk. De sprinter is fit genoeg bevonden om zaterdag van start te gaan in het Duitse Düsseldorf, waar de Tour begint. In de selectie van Cofidis, die maandag ook bekend werd gemaakt, is Nacer Bouhanni de kopman.

Het was twijfelachtig of Cavendish mee zou gaan met zijn Zuid-Afrikaanse ploeg omdat hij dit jaar maanden aan de kant stond door de ziekte van Pfeiffer.

In maart reed hij Milaan-San Remo, waarna hij twee weken geleden pas weer in actie kwam bij de Ronde van Slovenië. Die vierdaagse rittenkoers was een goede test voor Cavendish om te kijken of hij naar de Tour kon gaan.

"Ik heb een aantal zware maanden achter de rug na mijn ziekte. Desondanks heb ik hard gewerkt om te herstellen en fitter te worden richting de Tour", zegt Cavendish over de periode die hij achter de rug heeft.

"Om eerlijk te zijn hadden we voor een andere aanpak gekozen als de Tour niet voor de deur had gestaan. Ik ben het echter aan mezelf, het team, de sponsors en de Tour zelf verschuldigd om te starten."

Dertig dagzeges

Vorig jaar won won de Brit nog vier etappes in de Tour. Daarmee bracht hij zijn totaal op dertig dagzeges. Cavendish jaagt op het record van Eddy Merckx, die in 34 ritten in de Ronde van Frankrijk zegevierde.

"Gezien de geschiedenis, alles waar de Tour voor staat en de emotionele binding die ik ermee heb ga ik mijn uiterste best doen en alles geven om het team te helpen", is Cavendish vastberaden.

De selectie van Dimension Data telt naast Cavendish nog twee Britten: Steve Cummings en Scott Thwaites. Verder bestaat de ploeg uit de Zuid-Afrikanen Reinhardt Janse van Rensburg en Jaco Venter, de Belg Serge Pauwels, de Noor Edvald Boasson Hagen, de Oostenrijker Bernhard Eisel en de Australiër Mark Renshaw.

Cofidis

Een van de mannen waartegen Cavendish zal moeten sprinten is Bouhanni. De 26-jarige Fransman, die zondag in de Franse titelstrijd op de weg werd geklopt door Arnaud Démare, werd maandag gepresenteerd als kopman van Cofidis.

Vorig jaar moest Bouhanni de Tour vanwege een handblessure overslaan. De explosieve sprinter won al etappes in de Giro d'Italia en Vuelta a España, maar was in de Tour nog nooit succesvol.

Bouhanni krijgt vijf landgenoten mee: Christophe Laporte, Cyril Lemoine, Julien Simon, Geoffrey Soupe en Florian Sénéchal. De ploeg bestaat verder uit de Belgische debutant Dimitri Claeys en de Spanjaarden Daniel Navarro en Luis Angel Maté.

Bouhanni won eerder dit jaar etappes in de Ronde van Catalonië en de Ronde van Yorkshire en schreef daarnaast Nokere Koerse en Parijs-Camembert op zijn naam.

De Tour begint zaterdag in Düsseldorf met een tijdrit over 14 kilometer. Op zondag 23 juli komt het peloton aan in Parijs.