FALMOUTH - Zeilster Ellen MacArthur heeft het wereldrecord solo en non-stop zeilen rond de wereld verbeterd. De 28-jarige Britse bereikte maandagavond in haar 22,9 meter lange trimaran na 71 dagen, 14 uur, 18 minuten en 33 seconden haar einddoel.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


De 28-jarige Britse bereikt na ruim 71 dagen haar einddoel

Ze was hiermee sneller dan de Fransman Francis Joyon die het oude record met 72 dagen, 22 uur, 54 minuten en 22 seconden sinds vorig jaar in handen had.

De prestatie van MacArthur leidde tot een stortvloed aan felicitaties van hooggeplaatsten. De Britse koningin Elizabeth, premier Blair, prins Charles, de Franse president Chirac en oud-recordhouder Joyon haastten zich met gelukstelegrammen. "Dit is een verbazingwekkende prestatie, het hele land is trots op je", aldus Blair.

Uitgewoond

Een uitgeputte MacArthur kon weinig meer uitbrengen dan dat ze zich overgelukkig voelde. "Ik ben helemaal uitgewoond. Ik doe dit nooit meer." De zeilster voer eigenlijk de hele race voor op het recordschema van Joyon, die vorig jaar liefst drie weken afsnoepte van het toenmalige solorecord. MacArthur profiteerde in tegenstelling tot Joyon van een team van weersvoorspellers dat haar voortdurend de ideale koers adviseerde.

Uitputtingsslag

MacArthur kwam zeker niet ongeschonden door de tocht van 42.000 kilometer, waarin ze stormen, torenhoge golven en frustrerende windstiltes trotseerde. Ze verbrandde haar arm bij het verwisselen van een generator en liep de nodige butsen en blauwe plekken op bij reparaties aan het grootzeil. Ze had het mentaal erg zwaar in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan. "Die zee was een verschrikking. Vanaf daar werd het een grote uitputtingsslag."