YOKOHAMA - Bondscoach Mick McCarthy van Ierland was vlak voor de aftrap van het WK niet te benijden. Hij waagde het zijn opstandige vedette Roy Keane uit het trainingskamp in Japan te zetten.
WK

Ierland zonder Keane, dat zou in Groep E met Duitsland en Kameroen niets worden. McCarthy deed dinsdag alle criticasters zwijgen. Zijn ploeg won van Saudie-Arabië (3-0) en gaat door naar de laatste zestien.

Ierland begon met een 1-1 tegen Kameroen. Daarna was het alles of niets tegen Duitsland. Het leek tot aan de negentigste minuut op een deceptie uit te draaien, maar Ierland deed waar de Duitsers al jaren het patent op hebben: scoren in de laatste minuut. Robbie Keane bewaarde met zijn 1-1 de rust in het Ierse kamp.

Tegen Saudi-Arabië was de opgave voor McCarthy en zijn jongens simpel: er moest met minimaal twee doelpunten verschil worden gewonnen. In theorie leek dat gemakkelijk, maar de Ieren hadden de statistieken tegen zich. Ze scoorden in een WK-duel nooit eerder twee doelpunten en hadden sinds 1994 slechts een van hun WK-wedstrijden gewonnen: met 1-0 van Italië.

Robbie Keane

De angst voor een afgang dinsdag in Yokohama was al na zeven minuten weg. Robbie Keane rondde een fraaie aanval met een halve omhaal af. Tot aan de rust hield Ierland gemakkelijk stand, al kreeg Saudi-Arabië enkele kansen. Maar net als in de voorafgaande duels tegen Kameroen (0-1) en Duitsland (0-8) ontbrak het de ploeg aan koelbloedigheid.

Na rust zorgde Breen (61e) voor de bevrijdende -0. In de slotminuten maakte Duff zijn coach McCarthy de grote winnaar van de Ierse ploeg.

/SPORTSluw Duitsland voorbij Kameroen