SHIZUOKA - In een sterk 'vergeelde' wedstrijd heeft Duitsland dinsdag in Shizuoka afgerekend met Kameroen. De ploeg van teamchef Rudi Völler won niet zonder geluk met 2-0 van de Afrikaanse kampioen. De drievoudige wereldkampioen deed wat Kameroen, onder de leiding van Duitse coach Winfried Schäfer, verzuimde: scoren.

Duitsland - Kameroen was een echte (groeps)finale. Beide ploegen gingen de strijd vol aan en spaarden elkaar niet. Arbiter Lopez Nieto, die Feyenoord nog kent van de thuiswedstrijd tegen Internazionale (2-2) met de affaire-Emerton, kwam ogen en oren te kort om het heetgebakerde duel in de hand te houden.

Ramelov

Binnen tien minuten had de Spanjaard twee keer geel gegeven. Na een half uur waren dat er al vier en bij de rust stond de teller op negen keer geel, waarvan twee kaarten voor de Duitser Ramelov.

De verdediger van Leverkusen ging zowel in de 38e als in de 40e minuut in de fout. Lopez Nieto was onverbiddelijk en consequent en stuurde Ramelov van het veld. Daardoor werd de toch al matige defensie van Duitsland nog kwetsbaarder. Aangeslagen maar zonder verdere averij haalde de drievoudige wereldkampioen de rust (0-0).

Gele en rode kaarten

Het duel eindigde met zestien gele en twee rode kaarten, keurig over beide ploegen verdeeld. In de slotfase moest ook invaller Suffo van Kameroen inrukken na zijn tweede boeking. Door de kaartenregen mist Duitsland bij de volgende WK-wedstrijd in elk geval Ziege, Hamann en Ramelow wegens een schorsing.

Bleke Duitsers

Kameroen verzuimde in de eerste helft afstand te nemen van de bleke Duitsers. De Afrikaanse kampioen speelde snel en doelgericht, maar was in aanvallend opzicht niet koelbloedig genoeg. De mooiste kans was voor Olembe in de dertiende minuut. De spits van Nantes kwam volledig vrij voor doelman Kahn, maar slaagde er niet in de ervaren keeper van Bayern München te passeren.

Ook in de herkansing faalde Olembe. Duitsland was alleen met een indraaiende vrije trap van Ziege, knap gered door doelman Boukar, gevaarlijk.

Invaller Bode

Teamchef Völler gebruikte de pauze om zijn ingedeukte ploeg op te peppen en te reorganiseren. Spits Jancker moest het veld ruimen voor middenvelder Bode.

Het bleek een gouden ingreep van Völler. De offensieve speler van Werder Bremen scoorde koel en simpel in de vijftigste minuut, na voortreffelijk werk van Klose. De topschutter van Duitsland kwam op karakter in balbezit, omspeelde drie, vier Afrikanen en bood Bode met een splijtende pass een open kans, 1-0.

Paal

Met de ongunstige tussenstand bij Ierland - Saudi-Arabië in gedachten zette Kameroen zonder veel overtuiging aan voor een slotoffensief. Lauren kopte nog wel op de paal, maar na de doeltreffende kopstoot van de onnavolgbare Klose, zijn vijfde rake kopbal bij het WK, was het voetbalgevecht voorbij, 2-0.

/SPORTIerland ruimt Saudi-Arabië eenvoudig op