MOSKOU - Europees kampioen Jochem Uytdehaage gaf het ruiterlijk toe. Geen moment had de TVM-rijder het gevoel dat hij meestreed voor de wereldtitel. Die uitspraak tekende de overmacht van twee Amerikanen: Shani Davis en Chad Hedrick. "Zij hebben ons de oren gewassen", sprak Uytdehaage.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Schaatscoach Gerard Kemkers sprak van een nederlaag in hoofdletters, terwijl topsportcoördinator Ab Krook de zege van Davis omschreef als een "mijlpaal in het schaatsen". En de Nederlandse supporters? Die keken vol ongeloof naar de prestaties van een shorttracker (Davis) en een voormalig skeelerheld (Hedrick).

Krook

"Een Amerikaanse zege had ik verwacht", sprak Krook. "Maar de wijze waarop die overwinning tot stand kwam, zet je aan het denken." Vooral de show die de 'Yankees' op de 1500 meter gaven, was bijzonder. "Ik verlies daar ruim twee seconden. Dat is godallemachtig veel", sprak Uytdehaage vol bewondering. "Dan ga je wel achter je oren krabben. Op dit moment ben ik gewoon niet in staat een 25-er te produceren. Vorig jaar had ik nog moeite om een 26-er te schaatsen." De conclusie was dan ook duidelijk: "Mijn progressie blijft beduidend achter op die Amerikanen."

De Hollandse schaatswereld lijkt in rep en roer. Jarenlang waren de allroundwedstrijden gezellige feestjes, waar de supporters zich volledig klem konden zuipen, omdat ze de uitslag toch al vooraf wisten: Nederland op 1, 2 en 3. Maar de Oranje-hegemonie lijkt plaats te hebben gemaakt voor een schrikbewind onder de Amerikanen. "Er is een periode geweest dat de Nederlandse schaatsers zich veel konden permitteren", weet Krook. "Dat je niet super hoefde te zijn om toch mee te draaien. Die tijd is voorbij."

Turijn

De topsportcoördinator kondigde daarom meteen aan dat er al plannen zijn gesmeed om het juiste programma naar 'Turijn' te maken. "Je moet ervoor zorgen dat een aantal toppers goed naar de Winterspelen kunnen toewerken", sprak Krook. "Dat je bijvoorbeeld de eerste WB-reeks in dienst stelt van de tweede seizoenshelft. Want dan moet je oogsten."

Selectiewedstrijden

Volgens enkele kenners zijn de Oranje-schaatsers de dupe geworden van het hoge niveau in Nederland, waardoor vele selectiewedstrijden nodig zijn. Dit seizoen vonden bijvoorbeeld vier skate-offs plaats. Wellicht ligt daarin de verklaring waarom Uytdehaage, Verheijen en - in mindere mate - Kramer niet maximaal in Moskou hebben gepresteerd. "Misschien zijn er nu weer mensen die gewoon beter zijn dan de Nederlanders", maakte Uytdehaage een einde aan alle speculaties.

Opmars

De opmars van de buitenlanders beperkt zich echter niet alleen tot het allrounden. Ook op de afstanden verliest Nederland steeds meer terrein. Bij de mannen is er alleen op de 1000 meter sprake van een Oranje-bolwerk. De Noor Oystein Grodum maakt grote indruk op de vijf en tien kilometer, Davis is wereldrecordhouder op de 1500 en de 500 meter wordt beheerst door Aziaten en Noord-Amerikanen. Bij de vrouwen is de situatie nog schrijnender.

Daar kan op dit moment geen enkele Nederlandse aanspraak maken op goud. "Dit zet het Nederlandse schaatsen aan het denken", erkende Uytdehaage dan ook.

Blijft de vraag hoe die Amerikanen in een korte tijd zo'n enorme progressie kunnen boeken. Natuurlijk, Davis en Hedrick zijn natuurtalenten. Maar volgens Krook heeft ook het gebrek aan schaatscultuur in Amerika het duo geholpen. "Ze zwemmen jaren tegen de stroom in. Als ze eenmaal bovenkomen, zijn ze ook vreselijk sterk."