HAMBURG - De Europese voetbalunie (UEFA) wil regels invoeren om het gokken binnen het betaalde voetbal te bestrijden. De UEFA denkt in eerste instantie aan een erecode voor spelers, trainers, bestuursleden en scheidsrechters die hen moet beletten om op eigen wedstrijden te wedden.

De UEFA wil mogelijk in een later stadium het gokken op eigen duels door betrokken personen stelselmatig verbieden. Daarmee reageert de Europese organisatie op de aard en de omvang van het omkopingschandaal dat de afgelopen weken in Duitsland grote commotie veroorzaakte en dat nog steeds voortwoekert.

Meer landen

"Het manipuleren van wedstrijden door de illegale gokwereld is niet alleen een probleem in Duitsland", zei Gerhard Mayer-Vorfelder, voorzitter van de Duitse voetbalbond (DFB). "Ook Italië, Roemenië en Tsjechië hebben daarmee slechte ervaringen. Daarom ook gaat nu de UEFA beleid invoeren om het gokken tegen te gaan."

Waterink

De Duitse voetbalscheidsrechter Robert Hoyzer gaf op 27 januari toe dat hij in ruil voor veel geld van de Kroatische gokmaffia vier duels had gemanipuleerd. Sindsdien verrichtte de DFB onderzoek naar 25 verdachte personen, onder wie drie andere arbiters en de Nederlandse speler Waterink.