UTRECHT - De eerste overwinning van FC Utrecht na de winterstop op NAC (2-0) werd zondagmiddag overschaduwd door het gedrag van een groot deel van de supporters van de winnende ploeg. Fans maakten de Marokkaanse NAC-speler Anouar Diba voortdurend uit voor tasjesdief.

Arbiter Blom liet het toe en de stadionspeaker kwam niet verder dan een korte oproep: "Jongens, jongens, nu weten we het wel." Het was de tweede keer binnen twee weken dat Diba het bij de aanhang van FC Utrecht moest ontgelden. Tijdens de bekerzege van NAC op FC Utrecht werd de middenvelder ook al voor tasjesdief versleten. Bij het verlaten van het veld stak de Marokkaan zijn vinger op naar de bewuste supporters.

Website

Voorzitter Sturkenboom van FC Utrecht meldde afgelopen week op de website van de club dat de spreekkoren van de supporters van zijn vereniging niets te maken hebben met de gebeurtenissen eind vorig jaar in Amsterdam. Een vrouw werd in de hoofdstad van haar tasje beroofd en reed de Marokkaanse verdachte dood bij een poging hem klem te rijden.

Schuldig

Sturkenboom stelde dat de spreekkoren alles te maken hadden met gebeurtenissen van Diba tijdens zijn actieve periode bij FC Utrecht. De preses suggereerde daarmee dat de middenvelder zich destijds schuldig aan diefstal had gemaakt. Hij is daar echter nooit voor veroordeeld.

Onbestraft

Opvallend was dat scheidsrechter Blom de voortdurende spreekkoren aan het adres van Diba onbestraft liet. Het woord tasjesdief staat weliswaar niet op de onlangs door de KNVB gepubliceerde lijst van ontoelaatbare spreekkoren. De kwalificatie kan zeker voor Marokkanen echter wel als kwetsbaar worden ervaren.

Altijd onderbreken

Volgens de bewuste lijst van de nationale voetbalbond moet een arbiter een duel bij kwetsende spreekkoren altijd onderbreken. "Ik heb dat niet gedaan", aldus arbiter Blom na afloop. "Ik heb vantevoren met de KNVB en Diba afgesproken dat ik bij kwetsende spreekkoren naar hem toe zou gaan. Dat heb ik gedaan. En hij wilde verder spelen. Dus hebben we dat gedaan. Of er sprake is van willekeur? Daar doe ik geen uitspraken over."

Trainer Lokhoff van NAC wilde daar nog wel even op ingaan. "Volgens mij is het alleen nog maar erg wanneer scheidsrechters worden uitgescholden. En dan die korte oproep van de stadionspeaker. Ik had zin om hem zijn hokje door te slaan."

Diba

En hoe reageerde Diba? De Marokkaanse middenvelder hield zich groot. "Die reactie van Sturkenboom op de website van FC Utrecht was natuurlijk niet verstandig. Maar ik laat het maar zo. Ik wilde inderdaad dat er werd doorgevoetbald. Ik sta hier boven. Echt. Daarom stond ik vlak voor het einde ook als een dirigent voor het vak met de meest fanatieke Utrecht-supporters. Laat ze maar zingen. Het is erger dat we hebben verloren", aldus de middenvelder die bij het verlaten van het veld van Michael Mols zijn wedstrijdshirt kreeg.

Mols

"Mooi he, Michael vond het net als heel veel andere spelers van Utrecht heel erg voor me. Daarom gaf hij aan mij zijn shirt. Vroeger zat ik voor Mols altijd op de tribune van de Galgenwaard. Ik ben namelijk ook Utrechter. Dat maakt het allemaal nog stommer."