ARNHEM/WAALWIJK/UTRECHT - RKC is na de overwinning van 3-0 op FC Groningen geklommen naar de negende plaats op de ranglijst. De Waalwijkers hadden deze score al halverwege de eerste helft bereikt. "Dit was mijn kortste en langste wedstrijd uit mijn loopbaan", sprak FC Groningen-trainer Jans. "De wedstrijd was in feite al na 23 minuten gespeeld. Daarom duurde het wel erg lang voordat het was afgelopen."

Niet dat het veldspel van RKC veruit superieur was aan dat van de Groningers, de Waalwijkers speelden echter veel doelgerichter. "En ze hebben veel harder gewerkt dan wij", vond Jans.

Hoogendorp

Al na acht minuten kwam RKC aan de leiding. Een hoekschop van Fuchs werd fraai ingekopt door Hoogendorp (1-0). Een kwartier later werd een strakke voorzet van Oost simpel ingetikt door Molhoek (2-0) en vervolgens mocht Oost na een blunder van Van der Linden eenzaam op doelman Roorda afgaan (3-0).

Paal

De Waalwijkers lieten daarbij nog enkele mogelijkheden onbenut, want Oost mikte nog een keer op de paal. Bovendien zag dezelfde aanvaller een strakke schuiver net voorlangs gaan.

"Duidelijk was dat we iets moesten veranderen, maar ook de wissels haalden niets uit", stelde Jans vast. Want ook na rust hield RKC de beste kansen. Hoogendorp zag een treffer vanwege vermeend buitenspel geannuleerd en Vasconcelos aarzelde te lang voor doelman Roorda.

Koeman

RKC-trainer Koeman kon er niet lang om treuren. "We hebben verdiend gewonnen, terwijl FC Groningen toch geen eitje is."

FC Utrecht

De eerste overwinning van FC Utrecht na de winterstop op NAC (2-0) werd zondagmiddag overschaduwd door het schandalige gedrag van een groot deel van de supporters van de winnende ploeg. Fans maakten de Marokkaanse NAC-speler Anouar Diba voortdurend uit voor tasjesdief. Arbiter Blom liet het toe en de stadionspeaker kwam niet verder dan een korte en weinig indrukwekkende oproep: "Jongens, jongens, nu weten we het wel."

Diba

Het was de tweede keer binnen twee weken dat Diba het bij de aanhang van FC Utrecht moest ontgelden. Tijdens de bekerzege van NAC op FC Utrecht werd de middenvelder ook al voor tasjesdief versleten. Bij het verlaten van het veld stak de Marokkaan zijn vinger op naar de bewuste supporters.

Sturkenboom

Voorzitter Sturkenboom van FC Utrecht meldde afgelopen week op de website van de club dat de spreekkoren van de supporters van zijn vereniging niets te maken hebben met de gebeurtenissen eind vorig jaar in Amsterdam. Een vrouw werd in de hoofdstad van haar tasje beroofd en reed de Marokkaanse verdachte dood bij een poging hem klem te rijden.

Spreekkoren

Sturkenboom stelde dat de spreekkoren alles te maken hadden met gebeurtenissen van Diba tijdens zijn actieve periode bij FC Utrecht. De preses suggereerde daarmee dat de middenvelder zich destijds schuldig aan diefstal had gemaakt. Hij is daar echter nooit voor veroordeeld.

Blom

Opvallend was dat scheidsrechter Blom de voortdurende spreekkoren aan het adres van Diba onbestraft liet. Het woord tasjesdief staat weliswaar niet op de onlangs door de KNVB gepubliceerde lijst van ontoelaatbare spreekkoren. De kwalificatie kan zeker voor Marokkanen echter wel als kwetsbaar worden ervaren. Volgens de bewuste lijst van de nationale voetbalbond moet een arbiter een duel bij kwetsende spreekkoren altijd onderbreken.

"Ik heb dat niet gedaan", aldus arbiter Blom na afloop. "Ik heb vantevoren met de KNVB en Diba afgesproken dat ik bij kwetsende spreekkoren naar hem toe zou gaan. Dat heb ik gedaan. En hij wilde verder spelen. Dus hebben we dat gedaan. Of er sprake is van willekeur? Daar doe ik geen uitspraken over."

NAC

Trainer Lokhoff van NAC wilde daar nog wel even op ingaan. "Volgens mij is het alleen nog maar erg wanneer scheidsrechters worden uitgescholden. En dan die korte oproep van de stadionspeaker. Ik had zin om hem zijn hokje door te slaan."

Niet verstandig

En hoe reageerde Diba? De Marokkaanse middenvelder hield zich groot. "Die reactie van Sturkenboom op de website van FC Utrecht was natuurlijk niet verstandig. Maar ik laat het maar zo. Ik wilde inderdaad dat er werd doorgevoetbald. Ik sta hier boven. Echt. Daarom stond ik vlak voor het einde ook als een dirigent voor het vak met de meest fanatieke Utrecht-supporters. Laat ze maar zingen. Het is erger dat we hebben verloren", aldus de middenvelder die bij het verlaten van het veld van Michael Mols zijn wedstrijdshirt kreeg.

Mols

"Mooi he, Michael vond het net als heel veel andere spelers van Utrecht heel erg voor me. Daarom gaf hij aan mij zijn shirt. Vroeger zat ik voor Mols altijd op de tribune van de Galgenwaard. Ik ben namelijk ook Utrechter. Dat maakt het allemaal nog stommer."

Vitesse

De ploeg die vorig seizoen nog bijna degradeerde ligt een klein jaar later op koers voor het halen van Europees voetbal. Zondag won Vitesse in eigen huis met 3-0 van Roda JC. Doordat SC Heerenveen een dag eerder onderuit ging tegen AZ staan de Arnhemmers nu op de vijfde plaats.

Sturing

"Voor aanvang van het seizoen had zelfs de grootste optimist niet durven denken dat we er zo goed voor zouden staan na twintig wedstrijden", zei Edward Sturing na afloop. Afgelopen week werd het contract van de trainer van Vitesse verlengd tot en met juni 2007. "Het halen van Europees voetbal is nog ver weg, maar dat was ook niet onze doelstelling voor dit seizoen. We wilden tussen de achtste en twaalfde plaats eindigen. Alle plaatsen daarboven zijn meegenomen."

Belangrijk voor Vitesse was dat het tegen Roda JC weer kon beschikken over Theo Janssen, Stijn Vreven en Richard Knopper. Het vorige duel, dat Vitesse verrassend met 1-3 verloor van RBC Roosendaal, ontbraken die drie spelers vanwege schorsingen. Maar niet alleen de terugkeer van die spelers waren bepalend voor de overwinning, vond Sturing. "Tegen RBC speelden we ongelooflijk zwak. Zonder strijd en scherpte. Afgelopen week hebben we daar heel veel op getraind en dat zag je terug. Direct vanaf het begin zaten we er bovenop."

Hersi

Youssouf Hersi maakte halverwege de eerste helft uit een moeilijke hoek de openingstreffer. Een kleine tien minuten later verdubbelde verdediger Michael Jansen de score met een kopbal. Na rust drong Roda JC aan, maar doelman Harald Wapenaar verrichtte enkele knappe reddingen. Matthew Amoah besliste tien minuten voor tijd het duel definitief via een snelle counter.

"Een terechte zege", aldus Sturing. "Alhoewel beide ploegen veel kansen onbenut lieten." Zijn collega Wiljan Vloet mopperde na afloop vooral op zijn aanvallers. "Het had net zo goed 4-4 of 5-5 kunnen zijn, maar we misten ontzettend veel kansen." De laatste minuten speelde Roda met vijf aanvallers, waarvan Youssef Sofiane er een was. Hij werd afgelopen week overgenomen van West Ham United, maar ook hij kon Roda niet aan een doelpunt helpen.