AMSTERDAM - In de strijd om het landskampioenschap leek Ajax na de winterstop weer een aantal troeven in handen te hebben. De achterstand op PSV was geslonken tot vijf punten en de Amsterdammers leken hun slechte periode uit de eerste seizoenshelft definitief afgesloten te hebben.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Twee thuiswedstrijden later, en slechts één punt rijker, is het perspectief van de Amsterdammers volledig anders. De winst van FC Twente in de Arena (2-1), drukte Ajax terug in de realiteit van de eerste seizoenshelft.

Hoopgevend

Het begin van 2005 was nog hoopgevend voor het elftal van trainer Ronald Koeman. In de competitie won de ploeg van en in Utrecht, waarna het Heerenveen uit het bekertoernooi kegelde.

Koeman

In de daaropvolgende thuisduels tegen ADO Den Haag en FC Twente kon Ajax niet winnen. "In twee wedstrijden is de kans op het kampioenschap zo goed als verspeeld", zei Van der Vaart na afloop. Zijn woorden worden gestaafd door de ranglijst. De achterstand op PSV is tien punten en op AZ moet Ajax acht punten goedmaken.

FC Twente

De manier waarop de landskampioen zondagmiddag tegen FC Twente speelde, was veelzeggend. Na een uitstekend begin en een vroege voorsprong (goal Escudé) zakte Ajax in het vervolg van het duel ver weg. "Misschien heeft het met zelfvertrouwen te maken", aldus Koeman. "Als het meezit is er genoeg zelfvertrouwen in mijn elftal, maar als het tegenzit, zijn de spelers toch vooral met zichzelf bezig. Al vind ik het wel moeilijk om precies aan te geven waar het aan ligt."

N'Kufo

De definitieve omslag kwam na de gelijkmaker van N'Kufo. De grillige spits van Twente profiteerde doeltreffend van een misverstand in de Amsterdamse verdediging. Hij liep weg uit de rug van De Jong, die speelde op de positie van de geblesseerde Grygera, en verschalkte Vonk vervolgens met een mooi lobje. Van der Vaart: "Het voelt onbegrijpelijk, maar we kregen natuurlijk wel een tikkie door die goal. Op een of andere manier kunnen we ons daar dan niet overheen zetten."

Touma

Na de pauze bracht Touma Twente op 2-1. De Zweed strafte in de 68e minuut een blunder van doelman Vonk af. De keeper greep in eerste instantie goed in op een pass van N'Kufo, maar speelde de bal in het vervolg in de voeten van de Touma, die simpel kon intikken. "Het is duidelijk dat we hier heel gelukkig vertrekken", zei Twente-trainer Rini Coolen. "Na de 2-1 hebben we het nog heel moeilijk gehad, maar we hebben het tot een goed einde weten te brengen."

Raar spelletje

Ajax probeerde met man en macht de achterstand om te buigen, maar was aanvallend eigenlijk machteloos. De Griekse aankoop Charisteas maakte, net als vorige week tegen ADO Den Haag, een hulpeloze indruk. "Voetbal is een raar spelletje", analyseerde Koeman. "We begonnen het jaar goed en nu hebben we in twee wedstrijden het seizoen grotendeels verpest. Het zal in ieder geval heel moeilijk worden om nog mee te doen om de Champions League-plaatsen."

Van der Vaart

Ook de wissels van Koeman hadden weinig effect, al kreeg de moeizame relatie met Van der Vaart weer een extra deukje. De trainer wisselde hem ten faveure van Pienaar. "Ik vond die wissel niet terecht", aldus de middenvelder. "Ik speelde goed en hoefde er nog niet uit. Maar ik heb eigenlijk geen zin om er weer ruzie over te gaan maken. Laten we gewoon gaan voetballen, alsjeblieft."

Voor Koeman begint opnieuw een lastige periode. Zonder zijn internationals, die deze week allemaal uitwaaien over Europa, moet hij opnieuw zijn veerkracht tonen. Berustend: "De pleuris zal wel weer uitbreken. Daar hoef ik verder niets aan te doen. We wilden met zes punten uit twee thuisduels de druk op PSV en AZ opvoeren, maar hebben het juist thuis laten liggen. Dat doet pijn."