TILBURG - De supporters van Willem II kunnen zich met een opgelucht gevoel in het carnavalsgedruis storten. Hun favorieten namen vrijdagavond na twee wanprestaties revanche op zichzelf. Het slachtoffer heette NEC, 3-1.

Het vertoonde spel van de Tilburgers oogde ondanks de ruime score nog allerminst oogstrelend, maar de thuisclub hield wel de drie punten in eigen huis. Daar was trainer Maaskant, die na de 0-3 tegen FC Twente het schaamrood op de kaken had en na de 4-0 bij Roda JC woedend riep dat "de pleuris moest uitbreken" voorlopig best tevreden mee.

Maatregelen

Na de wanprestatie in Kerkrade kondigde Maaskant draconische maatregelen aan, uitgezonderd doelman Moens was niemand zeker van een basisplaats. De boodschap kwam aan. "Iedereen is mes- en messcherp om een einde te maken aan deze crisis", zei hij voor de aftrap. De mogelijkheden om te wisselen zijn gezien de smalle selectie trouwens beperkt, daarom week de basisopstelling vrijdag maar op één plaats af van die tegen Roda JC.

Op de rechtervleugel maakte Agustien plaats voor Ceesay, die als een verloren zoon in Tilburg werd binnengehaald. De Gambiaan, terug uit Saudi-Arabië, speelde vrijdag zijn 245e wedstrijd in het shirt van de tricolores en opende halverwege de eerste helft prompt de score. Vijf minuten later maakte de andere nieuweling, ex-PSV'er Smit, al de 2-0.

Unieke kans

Bobson miste nog een unieke kans om de wedstrijd al in een vroeg stadium te beslissen. Kort na de rust werd het toch 3-0. Redan had er twee pogingen voor nodig, maar wist na lange tijd weer te scoren.

NEC, dat bij een overwinning Willem II op de ranglijst zou zijn gepasseerd, was in de beginfase nog de betere ploeg, maar kwam niet voorbij de sterk keepende Moens. Toen Willem II wel effectief met de weinige kansen omsprong, bleek de weerstand van de Nijmegenaren gebroken en was de eerste nederlaag sinds de trainerswissel Neeskens - Lok onvermijdelijk. De late tegentreffer van Denneboom kon dat beeld niet veranderen.