DOETINCHEM - Feyenoord behaalde vrijdagavond in Doetinchem een competitiezege met therapeutische werking. De uitbundige overwinning op het povere De Graafschap (2-7) was de eerste in twee maanden. Daar had vooral de geplaagde coach Ruud Gullit behoefte aan. Maar ook de labiele spelersgroep kon wel wat zelfvertrouwen gebruiken.

Gullit had voor het duel met De Graafschap, met de Portugese middenvelder Sousa als debutant, al een goed gevoel. Nu heeft de impulsieve oud-international dat bij Feyenoord wel vaker, maar deze keer liet zijn intuïtie hem niet in de steek. De Rotterdammers waren aanvallend eindelijk weer eens lekker op dreef, met dank aan de lekke defensie van De Graafschap, dat eerder dit seizoen in de Kuip ook al fors verloor (6-1).

Het tegendeel

Gullit baseerde zijn goede gevoel ondermeer op de voorgaande duels met AZ (3-1, Amstel Cup)) en FC Twente (0-0). "De verdedigende organisatie staat eindelijk goed", merkte hij op. In de negende minuut was op de Vijberberg echter het tegendeel het geval. Uit een scherpe vrije trap van Sousa kopte Bot (ex-Feyenoord) ongehinderd de gelijkmaker in (1-1).

Gullit kon wel door de grond zakken. Opnieuw deugde er niets van de dekking bij een spelhervatting, een gebrek dat Feyenoord al het hele seizoen kwelt. De zichtbare boosheid en frustratie op de Rotterdamse bank verdwenen echter snel. Eerst rondde Castelen een fraaie combinatie met Ghaly doeltreffend af (1-2).

Koelbloedig

Een kwartier voor de rust had Kuijt opnieuw succes, uit een pass van Goor (1-3). De topscorer van de eredivisie (zeventien treffers) had al vroeg in de wedstrijd de score geopend met een koelbloedig schot, na een bekeken voorzet van de onzelfzuchtige Lazovic en sterk doorzetten van Castelen.

Het optimisme van Gullit in de aanloop naar het duel in Doetinchem had ook een personele reden. De ziekenboeg is in de afgelopen week aardig leeggestroomd. Bosschaart, Ono en Paauwe, in wie de coach van Feyenoord inmiddels meer een middenvelder dan een verdediger ziet, konden in Doetinchem alweer op de bank beginnen. Ono en Paauwe mochten in de slotfase wedstrijdritme opdoen.

Leonardo

De getalenteerde aanvaller Leonardo, ruim vijftien maanden uit de roulatie, was ook in trainingspak op de Vijverberg aanwezig, maar behoorde nog niet tot de wedstrijdselectie. Ook zijn rentree komt eraan. Het zal echter voor de jonge Braziliaan nog moeilijk genoeg worden om enige speeltijd bij Gullit af te dwingen. Want de aanval van Feyenoord, nog zonder de geblesseerde smaakmaker Kalou, blijft de sterkste linie van de Rotterdammers.

Naast Kuijt was ook Lazovic in Doetinchem op schot. De duurste aankoop uit de historie van Feyenoord zorgde kort na de pauze voor 4-1 en 5-1. Het waren zijn eerste treffers in dit seizoen.

Lachen

Dat belooft nog wat voor Gullit, die vrijdagavond eindelijk weer eens echt reden tot lachen had. Zeker ook na de treffers van Hofs en goudhaantje Kuijt, 1-7. Een afgrijselijke blunder van doelman Babos op een ongevaarlijk schot van Van Beukering wekte alleen nog maar leedvermaak op: 2-7.