HAMBURG - De Duits bokslegende Max Schmeling is in zijn woonplaats Hollenstedt overleden. De tweevoudig wereldkampioen zwaargewicht werd 99 jaar. Hij is vrijdag begraven.

Schmeling was een held in Duitsland, die in 1930 en 1931 de wereldtitel veroverde. Hij won in zijn lange carrière 56 van zijn zeventig gevechten. In 1987 kreeg hij van de Duitse sportmedia de titel 'grootste sportman aller tijden'.

Aan Schmeling hangt ook een nazi-luchtje. Hem wordt verweten dat hij heulde met het regime van Hitler. Schmeling lunchte geregeld met hem en voerde ook lange gesprekken met propagandaleider Goebbels.

Twee Amerikaanse wetenschappers rehabiliteerden Schmeling na de oorlog. De bokser liet in de Kristallnacht in november 1938 twee joodse jongens bij hem schuilen en hij kreeg bij Hitler voor elkaar dat de zwarte olympiërs tijdens de Spelen van 1936 in Berlijn bescherming genoten. Schmeling weigerde ook, tot groot ongenoegen van Hitler, om lid te worden van de nazipartij.

Schmeling verwierf wereldfaam in 1936 toen hij in het Yankee Stadium van New York voor de ogen van 42.000 Amerikanen de onverslaanbaar geachte Joe Louis knock out sloeg. De nazi's misbruikten de overwinning als bewijs voor hun stelling dat het arische ras sterker was dan het zwarte.