SUWON - Naar Nigeriaans voorbeeld heeft de Afrikaanse WK-deelnemer Senegal zich dinsdag als debutant direct geplaatst voor de tweede ronde. De Nigerianen presteerden dat als eerste Afrikaanse vertegenwoordiger in 1994, toen zij zich op hun eerste WK direct kwalificeerden voor de volgende fase.

Senegal, in de openingswedstrijd verrassend te sterk voor Frankrijk (1-0), had eerst geen, maar later bijzonder veel moeite met Uruguay: 3-3. De aandacht in het duel in Suwon werd aanvankelijk opgeëist door de scheidsrechter, de Nederlander Jan Wegereef. Hij liet blijken dat de spelers bij hem niet ver konden gaan; binnen twintig minuten deelde hij vier gele kaarten uit.

De vierde, voor de Uruguayaanse doelman Carini, had verstrekkende gevolgen. Carini beging volgens Wegereef een overtreding op spits Diouf, maar die maakte een fraaie snoekduik over de liggende doelman. Carini raakte Diouf niet. Fadiga benutte desondanks de kans van elf meter, 1-0.

Diop

Zes minuten later leek het al beslist, Senegal kon de achtste finales nauwelijks meer ontlopen. De ploeg die aan een gelijkspel al genoeg zou hebben, kwam op 2-0 via een prachtige counter. Papa Bouba Diop, de man die ook Frankrijk op de knieën had gedwongen, schoot de voorzet van Henri Camara bekwaam binnen.

De lange Senegalees (1,93 meter) was ruim tien minuten later opnieuw de gevierde man. Wederom Camara bediende Bouba Diop, die met een volley via de onderkant lat scoorde: 3-0, ook de ruststand. Op het moment dat de teams de kleedkamers opzochten, had Wegereef overigens al zeven keer geel getoond.

Aanvallender

Bondscoach Victor Pua van Uruguay greep in de rust in en zette twee extra aanvallende spelers in het veld: Morales en Forlan. Het had direct resultaat, Morales trof binnen een halve minuut na de aftrap doel, 3-1. Het was het startsein van een furieus offensief, dat na een uur spelen bijna leidde tot de 3-2.

Silva reageerde met een halfvolley op een fraaie pass over afstand van Recoba, het schot ging net naast het Senegalese doel. Tien minuten later was het wel raak, via Forlan. Hij nam een afgeslagen bal op de rand 16 meter op de borst en volleerde nauwkeurig: 3-2.

In het nauw

Senegal zat compleet in het nauw, en mocht blij zijn dat twee minuten later de 3-3 niet op het scorebord kwam. Recoba raakte met een vrije trap de paal. Hij was het die vlak voor tijd de gelijkmaker binnenschoot, uit een strafschop. In blessuretijd kwamen de Uruguayanen nog dichtbij de verlossende 4-3, maar tot opluchting van Senegal ging dat niet door.

Wegereef besloot het duel in de laatste tien minuten met vier maal geel, twaalf in totaal. Die voor Fadiga betekende een schorsing voor hem voor de volgende wedstrijd. Wegereef kreeg daarmee de eer de meeste kaarten te hebben gegeven in dit WK. Het record stond tot nu toe op acht, bij Zuid-Afrika - Paraguay.