ZEIST - Voetbalclub sc Heerenveen moet oud-speler Erik Edman 180.000 euro betalen. Zo luidt de uitspraak van het College van Arbiters van de KNVB in de zaak die de Zweedse speler had aangespannen.

Edman claimde een bedrag van ruim drie ton, een deel van de opbrengst van zijn transfer naar Tottenham Hotspur afgelopen zomer.

Heerenveen beriep zich op afspraken die het met Edman en diens zaakwaarnemer had gemaakt. Het College oordeelde dat Edman op basis van de gemaakte afspraak niet het volledige aandeel kon claimen, maar wel een deel. Heerenveen dient daarnaast een gedeelte van de proceskosten te betalen.

Vieze smaak

Voorzitter Riemer van der Velde van Heerenveen berust in de uitspraak, maar houdt er wel een vieze smaak aan over. "We zullen met de zaakwaarnemer van Edman geen zaken meer doen. Hij heeft ons vertrouwen beschaamd."

De transfer van Edman verliep in juli 2004 volgens Van der Velde erg gehaast. "In het hoge tempo van onderhandelen met clubs en makelaars spraken wij telefonisch af met Edman en zijn zaakwaarnemer dat hij van de clausule zou afzien. Wij hadden tenslotte de contacten met de Spurs gelegd en hij ging daar vijf keer meer verdienen dan bij ons. We hebben toen die afspraken per fax toegestuurd", vertelt Van der Velde.

Kunstje

In de arbitragezaak bleek dat onvoldoende bewijskracht. "Edman en zijn zaakwaarnemer konden zich de afspraken niet meer herinneren en beweerden de fax te laat te hebben ontvangen. Op dat moment beseften wij dat zij ons een kunstje flikten."

Uiteindelijk hield Heerenveen van de transfersom van 2,4 miljoen euro ongeveer 1,5 miljoen euro over. "Makelaars hebben een aardig centje verdiend aan deze transfer, ook de makelaar van Edman. De zaak is voor ons nu uit de lucht, maar we hebben hier wel van geleerd. Voortaan alle mondelinge afspraken meteen op papier", aldus Van der Velde.