AMSTERDAM - Frankrijk heeft verrassend de eerste ronde op het WK niet overleefd. In het Munhak Stadium van Incheon (Zuid-Korea) stuurde Denemarken de regerend wereldkampioen in Groep A met een degelijke 2-0 zege naar huis. Dennis Rommedahl en Jon-Dahl Tomasson scoorden voor de Scandinaviërs.
WK

Naast groepshoofd Denemarken schaarde ook Senegal zich bij de laatste zestien. De Senegalezen speelden met 3-3 gelijk tegen Uruguay.

Groepshoofd Denemarken neemt het in de 1/8 finale op tegen de nummer twee van Groep F. In Niigata treffen de Denen op 15 juni dan wellicht Argentinië, Zweden of toch Engeland.

Sinds 1966 lukte het de regerend wereldkampioen telkens de eerste ronde te overleven. In 1966 strandde de titelverdediger voor het laatst in de eerste ronde. Titelverdediger Brazilië mocht op het WK in Engeland na de eerste ronde de koffers al pakken.

De Fransen, met Zinedine Zidane (Real Madrid) in de basis, toonden vanaf de aftrap het initiatief. Denemarken wachtte de wereldkampioen rustig op eigen helft op. Een gelijkspel zou immers voor de Denen voldoende zijn om de tweede ronde te bereiken. Frankrijk had maar een doel: winnen. Het team van Roger Lemerre staat na het verlies tegen Senegal (0-1) en gelijkspel tegen Uruguay (0-0) op de laatste plaats in Groep A.

Opbouwend mocht Frankrijk het spel maken. In het eerste kwartier leverde dat niet veel op. Passes van spelbepaler Zidane werden goed onderschept door de Deense afweer. Balverlies van ex-Feyenoorder Jon-Dahl Tomasson (AC Milan) leidde de eerste grote kans voor de Fransen in. Een uitbraak over rechts van Davide Trezeguet (Juventus) en het lage schot dat volgde werd goed gekeerd door Thomas Sörensen (Sunderland).

Rommedahl

Enigszins tegen het spelbeeld in, opende Dennis Rommedahl in de 22ste minuut de score uit een vrije trap. De vleugelspits van
PSV

Zidane

De voorsprong zorgde voor nog meer gecontroleerd spel bij de Denen. De Fransen hadden in de eerste helft nauwelijks een antwoord op het gedoseerde voetbal van Denemarken. De Franse aanvalslinie werd goed opgevangen. Trezeguet, Sylvain Wiltord (Arsenal) en Christophe Dugarry (Girondins de Bordeaux) liepen steevast tegen de Deense muur, in plaats van er doorheen.

Alleen een individuele actie van Zidane bracht hoop aan Franse kant. De sterspeler van Real Madrid verschalkte Sörensen bijna met een lepe boogbal. De bal miste in de 38ste minuut het doel op een haar na.

Kopbal Desailly

Na de pauze drukte Frankrijk de Denen meer en meer terug in het eigen strafschopgebied. De eerste grote mogelijkheid om langszij te komen was voor Marcel Desailly. De Chelsea-verdediger kopte de bal uit een corner op de bovenlat.

De aanvallende acties aan Franse zijde stapelden zich op. Vooral na het inbrengen van Djibril Cissé (Auxerre) voor de tegenvallende Dugarry in de 54ste minuut, wist Frankrijk vaker richting Sörensen op te stomen.

Tomasson

Ondanks de druk van Frankrijk wist Denemarken in de 67ste minuut genadeloos toe te slaan. Via een uitbraak van Thomas Gravensen over de linkerflank werkt Tomasson de bal simpel binnen: 2-0. De Deen had wel scheidsrechter Vitor Melo Pereira aan zijn zijde. De Portugees zag over het hoofd dat Tomasson Desailly aan zijn shirt trok voordat hij vrij kon inschieten.

Het laatste kwartier zocht Frankrijk verbeten het Deense doelgebied op. De pogingen van Wiltord en Trezeguet om Sörensen in de slotfase te verschalken waren tevergeefs.