Spilak pakt eindzege in Ronde van Zwitserland, Kruijswijk derde

Simon Spilak heeft zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan de Ronde van Zwitserland gewonnen. Steven Kruijswijk eindigde vlak achter Damiano Caruso als derde.

Kruijswijk moest in de eindstand 1.08 toegeven op de Sloveen, die de Ronde van Zwitserland in 2015 ook al won. De Italiaan Caruso eindigde op 48 seconden van de Katusha-renner als tweede.

De negende en laatste etappe, een 28 kilometer lange individuele tijdrit in Schaffhausen, werd gewonnen door Rohan Dennis. De Australische tijdritspecialist van BMC legde de afstand af in 36.30 minuten.

Spilak begon aan de tijdrit met een ruime marge op zijn concurrenten en zag zijn gele trui niet meer in gevaar komen. Hij legde vrijdag de basis voor zijn eindzege toen hij de zevende etappe won.

In de slotklim naar de de top van de Tiefenbachferner, een gletsjer op 2780 meter boven zeeniveau, liet hij iedereen achter zich. In de tijdrit eindigde hij zondag als vijfde.

De 30-jarige Sloveen geldt als een specialist in de kleinere rittenkoersen. Hij won in 2010 de Ronde van Romandië en werd twee jaar geleden derde in Parijs-Nice. In de grote rondes is de 48e plaats in de Giro d'Italia van 2008 opvallend genoeg zijn beste resultaat.

Kruijswijk

Kruijswijk had op de slotdag dertien seconden moeten goedmaken op Caruso om nog een plaatsje op te schuiven in het klassement. Hij moest uiteindelijk zeven seconden toegeven op zijn concurrent van BMC voor de tweede positie.

Ook in 2011 werd de kopman van Lotto-Jumbo al derde in de Zwitserse rittenkoers, toen achter winnaar Levi Leipheimer en Damiano Cunego. Hennie Kuiper is met zijn eindzege in 1976 nog altijd de enige Nederlandse winnaar op de erelijst.

Kruijswijk, die in de afsluitende tijdrit als zesde eindigde, had eigenlijk vorige maand hoge ogen willen gooien in de Giro d'Italia. Daar kon hij de verwachtingen echter niet waarmaken en keerde hij wegens maagproblemen vlak voor het slotweekend terug naar huis.

In Zwitserland liet de Brabander zien dat twee weken rust hem goed hadden gedaan. Na de vierde etappe steeg hij naar de tweede plaats in het klassement. Hij leverde na de rit van donderdag naar La Punt weliwaar één plek in, maar zijn podiumplaats kwam niet meer in gevaar.

Dumoulin

Tom Dumoulin ging ruim een week geleden ook als een van de kanshebbers van start in Zwitserland, maar de winnaar van Giro d'Italia hield het al na vijf ritten voor gezien. De Limburger kampte met vermoeidheidsverschijnselen en richt zich op het NK tijdrijden van volgende week.

De Ronde van Zwitserland geldt, net als het Critérium du Dauphiné, voor veel renners als generale repetitie voor de Tour de France. Die gaat op 1 juli met een proloog in Düsseldorf van start.

Tip de redactie