MOSKOU - Natuurlijk, ze zal komend weekeinde er alles aan doen om haar wereldtitel allround te verdedigen. Maar Renate Groenewold is realistisch genoeg om te concluderen dat ze niet tot de favorieten behoort. "Ik beschouw mezelf als outsider. Dat is altijd zo geweest."

Ook vorig jaar, toen de Groningse schaatsster zich tot wereldkampioene kroonde, hield niemand er rekening mee dat Groenewold de titel zou pakken. Toen steeg de rijdster van TVM boven zichzelf uit (ze klopte Claudia Pechstein in een rechtstreeks duel op de 5000 meter) en profiteerde ze van de afmelding van Anni Friesinger op de slotdag.

Zo'n scenario acht Groenewold in Moskou niet mogelijk. "Op de 500 en 1500 meter loopt 't gewoon niet", zegt ze in het Mezhdunarodnaja-hotel in Moskou. "Ik doe gigantisch onder voor Friesinger. Op de 500 meter heb ik geen lage 38'er in mijn benen."

Daarom richt de inwoonster van Dalen zich vooral op de lange afstanden. Op de drie en vijf kilometer wil ze tonen dat Groenewold weer op de weg terug is. "Het is mijn insteek om op die afstanden goed te rijden. Het heeft geen zin me veel op de 500 meter te focussen. Ik probeer al jaren die afstand onder de knie te krijgen, maar dat lukt niet. In de zomer kan ik tijdens fietstrainingen explosiviteit tonen, maar 's winters slaag ik er niet in dat over te brengen op het ijs. Het wordt frustrerend."

De titelverdedigster vertelt dat ze het eindklassement niet uit haar hoofd heeft gezet. Stiekem hoopt Groenewold op een podiumplek: "Friesinger en Cindy Klassen zijn de uitgesproken favorieten. Daarachter komt de subtop met onder meer Daniela Anschütz en Kristina Groves. Nou, daar zit ik ook bij."