SITTARD - Fortuna Sittard is de eerste club in het betaalde voetbal die vanwege financieel wanbeleid wordt bestraft met puntenaftrek.

De licentiecommissie van de KNVB liet de geplaagde Limburgse club donderdag per aangetekende brief weten dat het drie punten in mindering krijgt. Fortuna moest op 1 februari een belastingschuld voldoen, maar slaagde daar niet in.

In augustus gaf de voetbalbond Fortuna de eerste waarschuwing, in de vorm van een symbolische gele kaart. Nu volgde de tweede gele kaart, hetgeen resulteert in 'rood' en dus puntenaftrek. "Het is jammer dat het nu gebeurt", zei Fortuna-commissaris Jos Nuyen donderdag.

"We hebben de commissie maandag gevraagd om het besluit hierover met twee weken uit te stellen, maar daar hebben ze geen gehoor aan gegeven. Het is een nieuwe licentiecommissie, die zullen hun tanden willen laten zien."

De zieltogende Limburgers hebben een kortlopende schuld van 1 miljoen euro en hebben voor het einde van het seizoen 3 miljoen nodig. Fortuna hoopt die schulden op korte termijn op te kunnen lossen, vooral omdat de gemeenteraad woensdagavond besloot het bestemmingsplan rond het stadion te wijzigen, waardoor de club op zoek kan naar nieuwe geldstromen.

Salaris

De spelers van Fortuna Sittard krijgen hun salaris over de maand januari alsnog uitbetaald. Na het positieve raadsbesluit van de gemeente Sittard-Geleen woensdag, waarin het bestemmingsplan rond het stadion werd gewijzigd, diende zich donderdagmorgen al een geldschieter aan die de nettosalarissen van de spelers voor zijn rekening wil nemen.

Door de financiële problemen van de Limburgse club kregen spelers en kantoorpersoneel in de eerste maand van het jaar geen loon.