Jury draait diskwalificatie Schippers terug en gunt haar alsnog zege in Oslo

Dafne Schippers heeft donderdag bij de Diamond League in Oslo de 200 meter gewonnen. De Nederlandse werd na een valse start in eerste instantie gediskwalificeerd, maar de jury draaide die beslissing ruim een uur later terug.

Schippers kwam in eerste instantie veel te snel uit de startblokken, waardoor er een herstart plaats moest vinden. In afwachting van een jurybeslissing mocht ze toch weer meelopen en dat resulteerde in de snelste tijd van het deelnemersveld (22,31).

De Nederlandse gaf met gebaren aan dat ze was afgeleid door een geluid uit het publiek, maar de jury ging daar in eerste instantie niet in mee en besloot om de donderdag 25 jaar geworden atlete uit de uitslag te schrappen.

Aan het eind van de avond werd dat besluit echter teruggedraaid. Dat gebeurde per tweet van de organisatie. "Bevestiging: Schippers blijft toch winnaar van de 200 meter." Een verklaring voor de opvallende gang van zaken werd niet gegeven.

Murielle Ahouré uit Ivoorkust zag daardoor alsnog de zege aan haar neus voorbijgaan en moest genoegen nemen met zilver. Simone Facey uit Jamaica pakte brons.

Schippers kan vertrouwen putten uit haar optreden in Oslo. Ze kwam dicht in de buurt van haar snelste seizoenstijd op de 200 meter. Half april was ze bij de Bryan Clay Invitational twee honderdsten sneller (22,29).

Martina

Churandy Martina bleef in de Noorse hoofdstad op de 100 meter steken op de zesde plaats. Hij deed dat in een tijd van 10,19 seconden.

Voor Martina was dat weliswaar zijn beste tijd van dit seizoen, maar nog altijd iets boven de WK-limiet van 10,12. Hij heeft daardoor nog altijd geen ticket voor het WK atletiek, dat in augustus in Londen wordt gehouden, op zak.

De 31-jarige atleet van Curaçao vertelde zondag bij de FBK Games in Hengelo dat hij kampt met een pijnlijke lies en achillespees. Die hinderen de sprinter vooral op de eerste meters.

De overwinning op de 100 meter ging naar de Canadees Andre de Grasse in 10,01. De Brit Chijindu Ujah (10,02) en de Ivoriaan Ben Youssef Meité (10,03) grepen net naast de zege.

De Diamond League in Oslo is de vijfde in een serie van veertien belangrijke atletiekwedstrijden. Komend weekend staat in Zweden de Diamond League van Stockholm op het programma.

Tip de redactie