Pozzovivo slaat dubbelslag in Zwitserland, Kruijswijk zakt naar derde plaats

Domenico Pozzovivo heeft donderdag de zesde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Italiaan van AG2R La Mondiale kwam solo over de streep in La Punt en neemt het geel over van zijn landgenoot Damiano Caruso. Steven Kruijswijk zakt van de tweede naar de derde plaats.

Pozzovivo en Caruso staan na zes ritten in dezelfde tijd, maar de leiderstrui gaat toch naar de winnaar van de zesde etappe. Dat heeft de 34-jarige Italiaan te danken aan zijn prestatie in de proloog van zaterdag. 

Kruijswijk finishte twaalf seconden achter Pozzovivo als zesde. De kopman van Lotto-Jumbo staat met een achterstand van dertien seconden op plaats drie in het algemeen klassement.

Achter de Nederlander bezet Simon Spilak de vierde plaats. De eindwinnaar van 2015 heeft een achterstand van 22 seconden op het geel. Thuisrijder Mathias Frank staat daar weer een seconde achter en is de nummer vijf.

Kletsnat

Pozzovivo reed in de 166,7 kilometer lange zesde rit op de laatste klim van de dag weg uit de groep der favorieten en achterhaalde de eenzame vluchter Michael Woods nog voor de top, die op negen kilometer van de finish lag.

Op het door de regen kletsnatte wegdek sprong de Italiaan in de afdaling weg bij de Canadees. Hij kwam vervolgens in La Punt solo over de streep. De Portugees Rui Costa en de Spanjaard Ion Izagirre werden op vier seconden respectievelijk tweede en derde.

Kruijswijk deed vier kilometer voor de top een poging om weg te springen bij zijn concurrenten. Caruso volgde, met Izagirre en Pozzovivo. Die laatste versnelde nog een keer en liet de anderen achter. Kruijswijk verloor het achterwiel van klassementsleider Caruso daarna niet meer uit het oog. In de finishstraat reed hij zelfs nog drie seconden bij de renner van BMC weg.

Bonificatie

Pozzovivo werd beloond voor zijn risico's in de afdaling en bleek niet meer te achterhalen. De Italiaan deed extra goede zaken omdat hij als ritwinnaar tien bonificatieseconden pakte.

De Ronde van Zwitserland duurt tot en met zondag. Op de slotdag wordt de rittenkoers beslist met een 28,6 kilometer lange individuele tijdrit in Schaffhausen. Vrijdag gaat de rittenkoers verder met een 166 kilometer lange bergrit van Zernez naar Sölden.

Tom Dumoulin ging donderdag niet meer van start. De winnaar van de Giro d'Italia, die 26e stond in het klassement, is oververmoeid.

Lees meer over:
Tip de redactie