EINDHOVEN - In de schaduw van hoofdrolspeler Van der Hilst boekten de acteurs van PSV woensdagavond voor eigen publiek tegen RBC de vierde zege binnen tien dagen. De arbiter kende de thuisploeg liefst vier strafschoppen toe en zag de Eindhovenaren uiteindelijk dankzij onder meer twee geslaagde pogingen vanaf elf meter alsnog ruim winnen: 4-1.

Heel even leek niet Van der Hilst, maar doelman Aerts de hoofdrol in het soms lachwekkende rollenspel in het Philips-stadion voor zich op te eisen. De al door Feyenoord vastgelegde doelman van RBC was in de eerste helft een grote bron van onrust. Hij liet eenvoudige ballen door zijn handen glippen en bereikte met zijn uittrappen zelden een medespeler.

Unieke prestatie

Toch leverde Aerts in het doel voor de fanatiekste supporters van PSV een unieke prestatie. Hij stopte binnen twintig minuten twee strafschoppen. Omdat de doelman na rust nog vier keer werd verslagen, ging het duel niet de geschiedenis in als de wedstrijd van Aerts. Nee, het was Van der Hilst die vier keer naar de stip had gewezen.

Als eerst mocht Van Bommel het van de arbiter vanaf elf meter proberen. De arbiter constateerde dat De Groot middenvelder De Jong van de thuisploeg onreglementair het scoren had belet. De aanvoerder van PSV probeerde de bal links van de doelman te schieten maar zag tot zijn afgrijzen hoe Aerts attent reageerde. Die stopte de inzet bekwaam.

Oogcontact

Van Bommel zocht twintig minuten later oogcontact met ploeggenoot Ooijer, toen Van der Hilst voor de tweede keer naar de stip wees. De arbiter oordeelde dat Molenaar de doorgebroken Park in het strafschopgebied had gevloerd. Ooijer koos voor dezelfde hoek als Van Bommel, maar stuitte ook op Aerts.

Zo kon het gebeuren dat RBC zonder dat het een doelpoging had ondernomen toch ongeschonden de rust haalde. In zijn enthousiasme over de eerste uitzege van het seizoen zaterdag bij Vitesse kondigde trainer Van Dijk vooraf aan dat zijn ploeg ook tegen PSV volop op de aanval zou spelen. In werkelijkheid waren de bezoekers al blij, als ze de bal op de helft van de thuisploeg twee keer naar elkaar konden spelen.

Niet voldoende

Alsof hij PSV nog niet voldoende strafschoppen had toegekend, wees Van der Hilst in de 52e minuut opnieuw naar de stip. Hij gaf verdediger Fleur van de thuisploeg terecht de tweede gele kaart van de wedstrijd. De linksback werkte duidelijk zichtbaar de doorgebroken Beasley naar de grond.

Van der Hilst dacht aanvankelijk dat Fleur de Amerikaan buiten het strafschopgebied tegen de grond had gewerkt. Op advies van grensrechter Zuidema wees de arbiter alsnog naar de stip. Van Bommel raapte al zijn moed bij elkaar en was nu wel succesvol: 1-0.

Kansloos

Nauwelijks zes minuten later voegde de middenvelder er nog een doelpunt aan toe. Dit keer niet vanaf elf meter, maar op aangeven van Beasley liet hij Aerts kansloos. Een enorme blunder van Gomes stelde invaller Guijt in de 74e minuut in staat tegen te scoren. De middenvelder onderschepte een bedroevende pass van de Braziliaan en schoof de bal in het lege doel.

Twee minuten later wees Van der Hilst opnieuw naar de strafschopstip. De arbiter zag hoe Rodriguez in zijn eigen strafschopgebied met twee benen vooruit naar Van Bommel gleed. Dit keer was het Vennegoor of Hesselink die vanaf elf meter scoorde: 3-1. De Jong bepaalde even later de eindstand op 4-1.

Aanwinst

De Braziliaanse aanwinst Robert keek vanaf de eretribune rustig toe. Hij zit over anderhalve week tijdens de eerstvolgende wedstrijd van PSV bij AZ voor het eerst bij de selectie van de koploper. Tegen RBC ontbrak hij nog wegens ontstekingen aan enkele tenen.